Kultura

‘OŽIVLJENA POVIJEST’ Izložba ‘Orlando nekad’ otvorena na Stradunu

'OŽIVLJENA POVIJEST' Izložba 'Orlando nekad' otvorena na Stradunu

Izložba ‘Orlando nekad’ otvorena je ove subote na Stradunu. Točnije, čak 51 fotografija koja poznatog viteza prikazuje na razne načine, a opet uklopljena u svakodnevni život Dubrovčana kroz povijest, postavljena je na južnoj strani Straduna te je prikazana na stratama. A, fotografije i crteže ustupili su članovi Facebook grupe ‘Dubrovnik nekad’ koja je, kao i obično, prikupila pravu riznicu vrijednih fotografija Orlanda.

– Grad nas je prije pola godine zamolio da otvorimo ovu izložbu. Cijeli sam život bio fotograf i kolekcionar sam, ali Orlando je uvijek bio sporan zato što ga ni danas nemamo gdje kupiti neku kartolinu ili sliku ni u pošti ni na trafici. Orlando je uvijek u nekom drugom planu, uvijek se prikazuju neka četiri motiva ili Stradun plus Orlando ili sv. Vlaho plus Orlando ili pak zvonik s njime ili neka djeca i golubovi oko njega. Ovo je prva izložba ovakvog tipa na otvorenome. Vidjet ćemo koliko će izdržati zbog atmosferskih prilika. Napravili smo je što kvalitetnije. Strate su veličine malo više od metra i 20 s 80. Najstarija od fotografija na izložbi je crtež nastao prije 1878. Riječ je o crtežu splitskog umjetnika gdje je Orlando zapravo srušen. To mu se dogodilo 1825. i 53 godine nije ga bilo na današnjem mjestu. Također, specifično je da je Orlando prilikom svoga postavljanja prije 600 godina gledao na istok, a kada ga je vjetar srušio vjerojatno zbog neke zastave koja je bila preteška, 53 godine je bio u Kneževom dvoru. 1887. godine postavljen je u današnjem obliku te gleda na sjever – rekao je administrator grupe ‘Dubrovnik nekad’ Ivo Batričević.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić naglasila je kako je ova izložba središnji događaj Orlandove godine.

– Planirali smo upravo ovu izložbu otvoriti oko datuma kada je Orlandov stup i postavljen prije 600 godina na Stradun. Ona je rezultat zajedničkog promišljanja na koji način Orlanda još više približiti Dubrovčanima, ali i posjetiteljima. Na razini Povjerenstva sjetili smo se Facebook grupe ‘Dubrovnik nekad’ koja ima iznimno bogatstvo starih fotografija. Sretni smo i zadovoljni što je izložba ovako lijepo ispala. Kreativni realizator je Pero Mrnarević čija je ideja i bila postaviti izložbu upravo na Stradunu i u ovom formatu. Zahvaljujem i gosparu Ivu Batričeviću iz grupe ‘Dubrovnik nekad’ na ustupljenim fotografijama. Malo smo uljepšali cijeli događaj i gradskog glazbom. Vjerujem da su svi uživali – naglasila je Tepšić te se osvrnula na ‘sudbinu’ Orlanda koji je već dulje vrijeme ograđen radi utvrđivanja stupnja oštećenja.

– Orlando je zatvoren jer mora proći proces monitoringa. Ministarstvo kulture dalo je jasne smjernice kako se postupak odvija. Postoje uređaji koji s visine mjere razinu oštećenja stupa i, prema najavama, to je proces koji će trajati dvije godine, a nakon toga će stručno povjerenstvo dogovoriti daljni proces restauracije Orlanda – zaključila je Tepšić.

A, kako izgleda ‘Orlando nekad’ pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist