Grad

FOTO Ovim tunelom u grad stiže pitka voda

FOTO Ovim tunelom u grad stiže pitka voda

Da bi se pitka voda koja se doprema kroz tunel do grada adekvatno zaštitila od procjednih voda, Vodovod će postojeći betonski kanal zamijeniti cjevovodom od stakloplastike. Rečeno je danas tijekom obilaska hidrotehničkog tunela kroz Srđ koji je izgrađen još 1961. godine, a kojim se voda iz Omble doprema do Grada.

Zoran Ćosić, voditelj sektora razvoja Vodovoda Dubrovnik, rekao je kako je riječ o jednom od najvažnijih objekata u vodoopskrbnom sustavu Dubrovnika.

– Tri kolometra dug hidrotehnički tunel je žila kucavica za vodoopskrbu cijelog grada Dubrovnika. Dođe vrijeme kad sve morate obnoviti i sanirati, a sad je red upravo na ovom tunelu. Izvršit će se zacjevljenje, sanirat će se vodne komore, izvršit će odhrđavanje zasunskih komora, ugradit će se mjerenje potrošnje i rekonstruirati svi zastarjeli i pohrđali metalni dijelovi. Uglavnom, jedno kopmpletno održavanje sustava – istaknuo je Ćosić te dodao kako tijekom sanacije treba omogućiti nesmetanu opskrbu vodom zbog čega je teško procijeniti koliko će radovi trajati.

– Minimalni vremenski period kako bi se planirano napravilo je nekih šest mjeseci. Nakon detaljne analize raspisat će se i rok koliko bi radovi trebali trajati – napomenuo je Ćosić koji nije želio otkriti koliko košta održavanje hidrotehničkog tunela u trenutnom stanju.

Tihomir Matić iz Vodovoda Dubrovnik zaključio je kako je hidrotehnički tunel trenutno u dobrom stanju, ali da postoji niz mjesta na kojima je nužno uklanjanje manjih komada stijena te saniranje kaverni i rasjeda.

Betonski kanal kojim se doprema voda kroz tunel trenutno je u dobrom stanju. Međutim, već se sada kreće u izgradnju zamjenskog cjevovoda kako za 10-15 godina ne bi morali odrađivati hitnu sanaciju – zaključio je Matić.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist