Aktualno

FOTO Ovako požar u Ponikvama vide gasitelji iz zraka

FOTO Ovako požar u Ponikvama vide gasitelji iz zraka

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO i ove su srijede, 22. srpnja 2015. cijeli dan gasile požare na Pelješcu i Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na požarištu na poluotoku Pelješcu, javlja MORH, djelovalo je ukupno 6 protupožarnih aviona i helikoptera, dok je u Smokvici na Korčuli bilo angažirano 5 aviona i helikoptera koji su se tijekom dana međusobno izmjenjivali i bili preusmjeravani s jednog na drugo požarište koje je u tom trenutku bilo najveća prijetnja i opasnost.

Pilot Airtractora AT-802 satnik Danijel Kos koji je od jutra gasio požar na Pelješcu kazao je kako su pri samom dolasku zatekli relativno dobru situaciju, no tijekom dana požar se razbuktao.

– Vatra se doista brzo razvijala, uvjeti su otežani zbog dima i loše vidljivosti, djelovali smo tako da stavimo pod nadzor dio po dio vatrene fronte. Dajemo sve od sebe, osjećamo koliko zemaljskim snagama znači samo jedna naša izbačena vodena bomba i nastavljamo dalje dok konačno ne saniramo cijeli prostor – istaknuo je Kos.

Na požarištu u Smokvici također sa Airtractorom požare je gasio satnik Miro Vulić koji je naglasio kako je u Smokvici jutros bilo 5-6 različitih površina koje su gorjele.

– Zajedno sa posadom kanadera djelovali smo vrlo precizno tako da smo do popodnevnih sati uspjeli pogasiti većinu požara gdje se vidio plamen, na ostalim područjima vidjelo se samo izdimljavanje – iznio je Vulić.

Tekst: morh.hr/Foto: HRZ i PZO/D. Maretić, S. Jović

 

 

Pročitajte još

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist