Natrag
14.12.2018 00:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Ovako izgleda ljetnikovac Bunić Kaboga

12.6.2013 @ 12:29 Dulist Zanimljivosti
58;58

Podijelite:

Nakon tri godine obnove ljetnikovac Bunić Kaboga otvorio je jutros svoja vrata medijima, dok će se javnosti otvoriti  za nepunih mjesec dana, odnosno 10. srpnja.

To je jedana od najvažnijih spomenika baštine i arhitekture gotičko-renesansnog stila, i prvi je to ljetnikovac na području Grada koji je obnovljen sa ciljem da bude kulturni centar za građane Dubrovnika – rekao je na jutros na svečanosti Ivo Felner, posljednji potomak vlastelinske obitelji Kaboga i ujetno i predsjednik Batahovina Foundationa.

Matko Vetma ispred arhitektosnkog Studia Vetma istaknuo je kako cilj bio obnoviti ljetnikovac po najvišim standardima.

-Okvir nam je bilo vrijeme i iznos donacije od tri milijuna eura. Uspjeli smo i jedno i drugo. Vi to ne vidite, ali ispod zidova je postavljena najmodernija instalacija poput one za pametno korištenje i uštedu energije – rekao je Vetma.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je na predstavljanju kako Grad nije zainteresiran za nikakvu komercijalizaciju ljetnikovaca u gradskom vlasništvu.

-Nijedan ljetnikovac koji je u javnom suvlasništvu, bilo da je riječ o Gradu ili državi, ne treba se komercijalizirati na bilo koji način koji neće biti dio javne ponude – smatra Vlahušić.

Svečanosti je prisustvovala i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja je citirala Nadu Grujić, iz njezine knjige ‘Vrijeme ladanja’

-Dubrovački ljetnikovci imaju slavnu prošlost, sramotnu sadašnjost i neizvjesnu budućnost. Ja vjerujem  da sa današnjim otvaranjem i radom koji je od 2003. godine, a 2009. finaliziran i ugovorima, taj upitnik neizvjesne budućnosti manji – rekla je Violić.

-Mislim da je ovo pri primjer koji ide u pravcu sustavne obnove ljetnikovaca u cijelom ovom kraju. Njih ima 30-ak i od svojih svih funkcija bila gospodarska, rezidencijalna ili neka treća, oni danas predstavljaju našu obavezu – zaključila je Violić.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana