Natrag
23.5.2018 14:44

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre!

10.7.2012 @ 20:58 Andrea Falkoni Račić Kultura
37;37

Podijelite:

Podizanjem zastave Libertas na Orlandov stup uz stihove ''Himne slobodi'' večeras su svečano otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre.

Samu svečanost otvorenja režirao je Joško Juvančić, a glazbenim dijelom dirigirao ravnatelj glazbenog programa Ivan Repušić. Na svečanosti su sudjelovali glumci Festivalskog dramskog ansmabla, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, zbor opere HNK Split, Dubrovački komorni zbor, Zbor Libertas i FA Linđo.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u govoru kojim je Igre proglasio otvorenima kazao je kako je bogata dubrovačka povijest ispunjena vrijednostima svjetskog glasa.

– I kada najbolje ide potrebno je preispitati vrijednosti, bilježiti događanja, ocijenjivati prošlost i donositi odluke koje moraju imati samo jedan cilj: očuvanje i unaprjeđenje općeg dobra i razvoj tehnologija i gospodarskih aktivnosti koji će donijeti stabilni i održivi razvoj u nepredvidljivim i izazovnim vremenima koji dolaze – kazao je Vlahušić, dodavši kako su Igre nastale otprilike kada i ideja o ujedinjenoj Europi, kao odgovor na stradanje i potreba za novim svjetlom u razrušenoj Europi.

Spomenuo je Vlahušić i lik ružnog bogataša Grdana iz Gundulićeve "Dubravke", kazavši kako je Grdan pobijeđen i 1991. godine zaslugom dubrovačkih branitelja, kada su uz građane Dubrovnika bili znanstvenici, umjetnici i humanitarci svijeta.

– Danas se Grdanu suprotstavljamo izgradnjom sveučilišnog grada, obnovom škola, sportskih igrališta, parkova, Lazareta, Luže i Revelina. Osmijehom vesele dubrovačke djece, uspješnih studenata, zadovoljnih obrtnika, sigurnih umirovljenika. Želimo Grad živog duha, a ne grad antikvarijat – kazao je Vlahušić.

Ove godine na Igrama se očekuje nastup više od dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta, koji će na desetak scenskih i ambijentalnih dubrovačkih lokacija do 25. kolovoza održati više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

Naši fotografi Zvonimir Pandža i Nora Novak bili su vrijedni i uslikali zanimljive trenutke s ceremonije otvaranja.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana