Kultura

FOTO Otvorena izložba ‘Stazama stećaka’ u Luži

FOTO Otvorena izložba 'Stazama stećaka' u Luži

U sklopu projekta HERCUL – Valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu, danas je organiziran okrugli stol na temu ”Valorizacija stećaka u turizmu” u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku – palača Sponza. Nakon okruglog stola otvorena je Međunarodna izložba ”Stazama stećaka” u Luži.
Predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta HERCUL, u sklopu kojeg je donesena i Strategija za očuvanje stećaka koja je, između ostalog, dala smjernice kako dalje razvijati potencijal kojeg u turističkom i kulturološkom smislu pružaju lokaliteti sa stećcima. Pri kraju je i formiranje Staze stećaka, koja će obuhvatiti ukupno 32 lokaliteta sa stećcima na području četiri države uključene u projekt – Hrvatska, BiH, Crna Gora i Srbija.
Ovom turističkom stazom, omogućit će se i gospodarska valorizacija kulturnih dobara na tom području. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji najviše je uključenih lokacija, njih čak 19 od Neretva do Konavala, gdje se u Dubravci, uz crkvu svete Barbare nalazi jedan od dva hrvatska lokaliteta, kandidata za uvrštavanje na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a, kao i lokalitet Novakovo greblje u Dubrovačkom primorju jedno od najsačuvanijih i najljepših lokaliteta sa stećcima u nas na kojem su, u okviru projekta HERCUL, obavljena arheološka istraživanja i konzervacija stećaka.
Izložba fotografija, pak, predstavila je ovo vrijedno kulturno-povijesno nasljeđe četiri države. Autor fotografija je Zoran Marinović. Nakon Dubrovnika, izložba će biti predstavljena u Bruxellesu i zemljama partnerima, da bi se na kraju, u studenom, vratila u Dubrovnik u sklopu završne konferencije projekta HERCUL.
Inače, stećci su kameni nadgrobni spomenici kasnoga srednjega vijeka zapadnog Balkana. Obično označavaju jedan, ili više grobova. Nazivaju ih još i bilizi, mramorovi, kamci, grčka, rimska, svatovska ili divovska groblja. Nalazimo ih na području današnje Bosne i Hrcegovie, zapadne Srbije, Crne Gore, Kosova te središnje i južne Hrvatske.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist