Zanimljivosti

FOTO Otvorena izložba Prijatelju ruku pruži

FOTO Otvorena izložba Prijatelju ruku pruži

Sekcija za autistični spektar i komunikacijske teškoće Udruge „Zajedno do zdravlja“ četvrtu godinu uzastopno je obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Tako je danas uz informativni stolić koji je bio postavljen od 10 do 12 sati pred Crkvom svetog Vlaha, u Luži točno u podne otvorena izložba „Prijatelju ruku pruži“.

Izložba je pripremljena u suradnji s učenicima 4. A razreda „Marina Getaldića“ i 2. D razreda „Ivana Gundulića“ te s Kinematografima Dubrovnik.

Ovogodišnja izložba, koja – poput prošlogodišnjih „Stabala čudesnih boja“ – na drugačiji način želi skrenuti pozornost na autizam, proizvod je probne edukativno – kreativne radionice za osnovce o ovom razvojnom poremećaju, koja je uključenim učenicima, a posredno i njihovim obiteljima, omogućila upoznati pobliže autizam i spoznati načine na koje pristupiti djeci s autizmom kako bi se osjećala prihvaćenijom u društvu.

Izložba je otvorena pred Crkvom svetog Vlaha, u društvu djece koja su je kreirala i njihovih učiteljica, da bi svi okupljeni kasnije razgledali izložbu o autizmu kroz likovni i literarni izričaj djece.
Ni ove godine svijetloplavi baloni s natpisom koji upućuje na autizam nisu pušteni u zrak, nego su ih uručili prisutnima, prije svega djeci, kako bi poruka o važnosti prihvaćanja autizma u društvu trajala što dulje.

– Kroz ove radionice djeca su spoznavala što je to autizam, kako se ponašati prema djeci s autizmom, tako da je ova radionica  doprinos da uljepšaju život djeci s autizmom. Svatko od nas u Dubrovniku može napraviti neku sitnicu. Na razini Hrvatske poruku je da je potrebna rana dijagnostika i rana intervencija jer u Europi ova je godina posvećena zapošljavanju osoba s autizmom. Od 1995. u Hrvatskoj nema dijagnostičkog tima, kaže se da će danas tri resora ministra zdravlja, socijalne skrbi i znanosti potpisati sporazum s dijagnostičkim centrom Zagreb za 2015. godinu. Jer kada vam se javi roditelj s djetetom od 2 godine koji ima autizam nemate ga gdje uputiti. Važna je i radna intervencija, rad sa socijalnim pedagogom, radnim terapeutom, za djecu s takvim simptomima kako bi život te djece bio što funkcionalniji – rekla nam je Marija Puhiera voditeljica Sekcije za autistični spektar i komunikacijske teškoće.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana autizma na razini Hrvatske je „Autizam treba ranu intervenciju za radnu sposobnost“, a na razini Europe „Autism and work. Together we can“. Osvjetljavanjem poprećnih ulica Straduna u plavo, u večerima 31. ožujka, te 1. i 2. travnja, Dubrovnik je, kao i u prethodne tri godine, bio dio kampanje „Light it Blue“ koju preporuča „Autism Speaks“.

 

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist