Kultura

FOTO Otvorena izložba ‘Nikola Božidarević – veliki slikar dubrovačke renesanse’

FOTO Otvorena izložba 'Nikola Božidarević - veliki slikar dubrovačke renesanse'

Izložba ‘Nikola Božidarević – veliki slikar dubrovačke renesanse’ otvorena je u srijedu navečer u Kneževom dvoru povodom 500. obljetnice slikareve smrti.

Prva je to sveobuhvatna izložba posvećena Nikoli Božidareviću (oko 1465. – 1517.), kojem se pripisuje šesnaest djela. Do danas su sačuvana tek četiri, od čega su tri u stalnom postavu muzeja Dominikanskog samostana, a jedno u crkvi Gospe od Danača. Budući da ta dragocjena djela nije bilo moguće posuditi za izložbu, publici su ona predstavljena u preslikama u naravnoj veličini.

Jedini original na izložbi je Ikona Bogorodice s Djetetom iz crkve Svetog Nikole, a za deset Božidarevićevih djela se smatra da su nestala.

-Cilj izložbe bio je podići razinu svijesti o značaju i veličini Božidarevićeva doprinosa renesansnoj umjetnosti Dubrovnika i Hrvatske te dati prilog boljem poznavanju njegova života i djela. Na izložbi smo okupili svo dosadašnje znanje o Božidareviću, ali su izrečene i neke nove spoznaje vezane za njegovo rođenje, opus i naručitelje njegovih djela. Time su otklonjene brojne nejasnoće koje su se provlačile kroz literaturu – izjavila je tom prilikom voditeljica projekta i autorica koncepcije izložbe, ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

-Božidarević je živio i učio sedamnaest godina u Italiji, a svoje je znanje potom primijenio u Dubrovniku. Nije slikao samo za crkve i samostane, što je protokolirano ugovorima, već i za privatne naručitelje, plemiće koji su htjeli u svojim domovima imati slike umjetnika kojeg su poštovali. Živio je relativno kratko, ali nam je ostao zapamćen kao veliki slikar, zaštitni znak renesanse u Dubrovniku. Njegova pozicija je neosporna i važna i trebalo je izložbom odati poštovanje njegovoj ruci koja je tako sugestivno ostavila velikog traga na hrvatsku povijest umjetnosti“ – kazao je stručni savjetnik na izložbi, akademik Radoslav Tomić.

-Velike izložbe Dubrovačkih muzeja ističu neke elemente naše prošlosti čije važnosti možda nismo uvijek i u potpunosti svjesni. Grad Dubrovnik će i dalje poticati i podupirati ovakve i još veće projekte. Naša baština zaslužuje da je prikažemo i nama i svijetu – istaknula je na otvaranju zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Za potrebe izložbe, za koju su posuditelji djela Državni arhiv u Dubrovniku te Dubrovačka biskupija, snimljen je i dokumentarni film.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist