Kultura

FOTO Otvorena izložba Alvara Size

FOTO Otvorena izložba Alvara Size

Povodom Dana Orisa, arhitektonskog simpozija koji časopis Oris organizira u Dubrovniku u hotelu Valamar Lacroma, ovog petka u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena izložba je izložba Álvara Size 'Viagem sem programa' / Putovanje bez plana.

 
Izložba 'Viagem sem programa' prvi je puta prikazana na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture na kojem je Álvaro Siza nagrađen Zlatnim lavom za životno djelo.'Putovanje bez plana' istražuje najintimnije aspekte Sizinog arhitektonskog opusa, neraskidive veze između procesa projektiranja i ljudske prirode, kroz njegove crteže koje je osobno odabrao za projekt. 53 crteža, nastala u mladosti tijekom putovanja s jednog kraja svijeta na drugi, na večerama s prijateljima ili u trenucima odmora od bremena posla, prikazuju sjećanja, zapažanja, ironične stavove i mišljenja.

Postav izložbe u Dubrovniku obogaćen je crtežima koje je Siza napravio tijekom dugogodišnje suradnje s časopisom Oris, u Zagrebu i Portu.
 
Organizator izložbe u Veneciji je Associazione Culturale Medicina Mentis, a suorganizatori izložbe u Dubrovniku uz Umjetničku galeriju Dubrovnik je Oris – Kuća arhitekture.
 
– Slavimo velikana arhitekture Alvara Sizu. On je iznimni portretist. Siza je vješti sastavljač dovitljivih skicoznih rješenja. On je lakoruki  autor, vizualni skladatelj nježnih studija, vlasnik dragocjenog bloka za skiciranje i sjećanje. Ova izložba koja je odmah nakon Venecije otvorena u Dubrovniku sadrži dodatak koji se odnosi samo na Hrvatsku, i koje je skupio kustos arhitekt Andrija Rusan. Slavimo Sizu velikog arhitekta i crtača- istaknula je uvodno ravnateljica UGD Vesna Delić Gozze.
 
Kustosi izložbe, koji su večeras nazočili otvaranju su Greta Ruffino, Raul Betti (skice s Venecijanske izložbe) i Andrija Rusan (skice nastale za vrijeme suradnje sa Orisom). Oni su izrazli zadovoljstvo što je ova izložba otvorena upravo u Dubrovniku.

– Drago nam je što boravimo u ovom predivnom gradu i što je upravo ovdje otvorena izložba Alvara Size – naglasio je Raul Betti.

Izložbi je nazočila i ministrica graditeljstva   i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

– Čast mi je biti večeras u Dubrovniku na otvaranju izložbe velikog arhitekta – istaknula je ministrica.
 

Alvaro Siza
 
Već više desetljeća Álvaro Siza zauzima izuzetno mjesto u arhitekturi. Prije svega zbog opsežnog opusa koji od najranijih do najrecentnijih radova pokazuje da ga svjetski trendovi ne zanimaju. Njegova je arhitektura odraz svijeta u kojem živi, Porta i Portugala, a s druge strane i njegova potpunog uranjanja u vlastitu subjektivnost.
Njegove su građevine istovremeno tako poetične i iznenađujuće prvobitne, u prostoru same po sebi razumljive, a da pritom nisu neupadljive; oblikovno suzdržane i skromne, a ujedno bezvremenske u bogatstvu ponuđenih doživljaja.
Álvaro Siza rodio se u Matosinhosu u Portugalu 1933. godine. Od 1949. do 1955. godine studirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Portu. Od 1955. do 1958. godine radio je kao suradnik arhitekta Fernanda Távore. Predavao je na Školi arhitekture (ESBAP) od 1966. do 1969. godine, a položaj profesora Konstrukcije dobio je 1976. godine.
Gost profesor je na Ecole Polythéchnique u Lausanneu, Sveučilištu Pennsylvanije, Sveučilištu Los Andes u Bogoti i Visokoj školi dizajna na Sveučilištu Harvard. Član je Američke akademije umjetnosti i znanosti, počasni je član Royal Institute of British Architects, Američkog instituta arhitekata (AIA), Francuske akademije arhitekata i Europske akademije znanosti i umjetnosti.
1992. dobio je prestižnu Pritzkerovu nagradu, a 2009. zlatnu medalju Royal Institute of British Architects. Dobitnik je Zlatnog lava za životnog djelo na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture – La Biennale di Venezia.

 

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist