Kultura

FOTO Otvorena galerija Sebastian

FOTO Otvorena galerija Sebastian

Prigodnom svečanošću ovog utorka otvorena je galerija Sebastian.

Tim povodom otvorena je izložba uglednog akademskog slikara Stipe Nobila. Izložba nosi naziv "Velike slike malog formata", a trinaest slika izrađeno je u tehnici ulja na platnu. Nakon Dubrovnika, radovi će biti predstavljeni u Ljubljani povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
 
– Otvaranje spremamo već dvije godine. Imali smo malo adaptacija u suradnji s našim konzervatorima. Nadam se da su zadovoljni s prostorom, a mi smo zadovoljni sa cjelokupnim projektom. Želimo da Sebastian živi kulturu onako kako je živio i prije, a ne da se ugasi i da imamo što više izložaba – rekao je na otvaranju Mario Dujić, voditelj galerije.
 
– Sretan sam što smo ponovno u galeriji Sebastian koja je sad nešto izmijenjenog. Nadam se da će uz veliki trud održati razinu koju je Sebastian imao i onda, od 1972. kada je osnovan jer ne samo da je reproducirao što je postojalo u umjetnosti tada, već je bio i sukreator likovnih zbivanja – rekao je uvodno povjesničar umjetnsti Marin Ivanović prilikom otvaranja izložbe.
 
Što se pak tiče same izložbe Stipe Nobila istaknuo je:
 
– Kao što se Amos Oz oduševljavao dalekosežnošću pisane riječi koja iz njegovog kibuca putuje svijetom, od „nevažnoga“ trenutka stvarajući događaj, tako Stipe Nobilo tematizira najneposrednije okruženje – korčulanske pejzaže – i nevelik motiv pretače u veliku sliku koja iz njegove kuće u Lumbardi odlazi živjeti svojim životom.
 
Nobilo je tražio dok nije pronašao odgovarajuću perspektivu, kolorističku skalu i spomenuti motiv, stvorivši time vlastiti stil. Ako promotrimo dalmatinski krajolik ispresijecan suhozidima, uočit ćemo krpice zemlje, raznovrsnog bilja, građevine među njima, more i granicu s kopnom, glavicu otoka i stoljetni bor. Nobilo ih morfološki reducira i slika kao koloristička polja, pročišćenom i iskričavom gamom, ponekad u samo jednom valeru plave, žute ili crvene. Na pojedinim mjestima unosi tirkiznu, jarko zelenu ili intenzivnu ružičastu (magenta) koje su posvema različite od boja u okolini. Tom nereferentnošću postaje blizak kolorističkom načinu slikanja na kojemu je počivao i fovizam Deraina, Vlamincka ili Matissea. Ipak, njegova je boja „disciplinirana“, zadržava se u dodijeljenim joj poljima i tvori čvrstu kompoziciju. Na pojedinim je mjestima kloazonirana bijelim linijama suhozida. Veća polja boje kojima interpretira nebo i more pridonose tektonici slike, odnosno sprječavaju disperziju manjih volumena. Tradicionalna tehnologija uljenih boja na lanenome platnu, uz impastni nanos bojom kao taktilnu komponentu, posjeduje i olfaktivnu dimenziju doživljavanja djela – naglasio je uz ostalo Ivanović.

Galeriju je otvorio gradonačelnik Andro Vlahušić.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist