Natrag
18.7.2018 01:12

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Otvorena Galerija hrvatske naive

15.4.2014 @ 21:25 Ana Prohaska Kultura
15;15

Podijelite:

Večeras je u sklopu Dominikanskog samostana otvorena Galerija hrvatske naive te izložba slika 30-ak hrvatskih slikara.
– To je jedna interesantna i čudna priča. Prije 6 mjeseca prior Dominikanskog samostana Nikola Mijoč obratio mi se s idejom da u ovom prostoru u kojem je nekada postojala galerija Čudo hrvatske naive, a stajao je zapušten i prazan, bih li se prihvatio izazova. Ja sam pristao jer mislim da je hrvatska naiva prepoznatljiva u svijetu. Ovakva galerija čiste naive u Dubrovniku ne postoji, a hrvatska naiva je jedna uspavana ljepotica koju treba probuditi, a Grad Dubrovnik je zaslužuje kao biser hrvatskog turizma – rekao nam je voditelj Mario Dujić.

-Na izložbi su predstavljeni  radovi najpoznatijih autora, 35 autora koji su top hrvatske naive. Ovo neće biti stalni postav, ovo je prodajna izložba, a stalni postav će biti na gornjem katu kada ga dovršimo, zidovi su gotovi no moramo staviti novu rasvjetu, tako da će stalna postava biti u gornjem dijelu,a dolje će biti izložbeni prostor – dodao je Dujić.

-Kada sam čuo da se otvara ova galerija bio sam začuđen. Znam da je postojala prije u ovom istom prostoru. Iznenađen jer naivna umjetnost u Dubrovniku nema svoje apologete, naivna umjetnost nije karakteristična za hrvatski jug. Dubrovački kulturni prostor može nabrojiti dvoje, troje ljudi čije stvaralaštvo možemo okarakterizirati tim terminom. Ali ova galerija predstavlja ono što kultura jest kao najveći činitelj identiteta čovjeka, ona je društveno ljepilo koje spaja kontinentalnu Hrvatsku s ovom južnom – rekao je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović pohvalivši ovu inicijativu.

Prigodnim riječima izložbu je otvorio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.
-Sretni smo da smo domaćini i suorganizatori ove izložbe i zahvaljujemo Mariu na njegovim idejama – naglasio je Vahušić.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana