Kultura

FOTO Otvorena Galerija hrvatske naive

FOTO Otvorena Galerija hrvatske naive

Večeras je u sklopu Dominikanskog samostana otvorena Galerija hrvatske naive te izložba slika 30-ak hrvatskih slikara.
– To je jedna interesantna i čudna priča. Prije 6 mjeseca prior Dominikanskog samostana Nikola Mijoč obratio mi se s idejom da u ovom prostoru u kojem je nekada postojala galerija Čudo hrvatske naive, a stajao je zapušten i prazan, bih li se prihvatio izazova. Ja sam pristao jer mislim da je hrvatska naiva prepoznatljiva u svijetu. Ovakva galerija čiste naive u Dubrovniku ne postoji, a hrvatska naiva je jedna uspavana ljepotica koju treba probuditi, a Grad Dubrovnik je zaslužuje kao biser hrvatskog turizma – rekao nam je voditelj Mario Dujić.

-Na izložbi su predstavljeni  radovi najpoznatijih autora, 35 autora koji su top hrvatske naive. Ovo neće biti stalni postav, ovo je prodajna izložba, a stalni postav će biti na gornjem katu kada ga dovršimo, zidovi su gotovi no moramo staviti novu rasvjetu, tako da će stalna postava biti u gornjem dijelu,a dolje će biti izložbeni prostor – dodao je Dujić.

-Kada sam čuo da se otvara ova galerija bio sam začuđen. Znam da je postojala prije u ovom istom prostoru. Iznenađen jer naivna umjetnost u Dubrovniku nema svoje apologete, naivna umjetnost nije karakteristična za hrvatski jug. Dubrovački kulturni prostor može nabrojiti dvoje, troje ljudi čije stvaralaštvo možemo okarakterizirati tim terminom. Ali ova galerija predstavlja ono što kultura jest kao najveći činitelj identiteta čovjeka, ona je društveno ljepilo koje spaja kontinentalnu Hrvatsku s ovom južnom – rekao je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović pohvalivši ovu inicijativu.

Prigodnim riječima izložbu je otvorio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.
-Sretni smo da smo domaćini i suorganizatori ove izložbe i zahvaljujemo Mariu na njegovim idejama – naglasio je Vahušić.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist