DuList IN

FOTO Otvoren adrenalinski park Cadmos Village!

FOTO Otvoren adrenalinski park Cadmos Village!

Cilj ovog parka je priroda i društvo. Prirodu oko nas vidite, sve što treba jest dovesti društvo – upoznao nas je s 'Cadmos Village' adrenalinskim parkom njegov začetnik Zoran Ateljević, koji je park otvorio zajedno s Goranom Jerkovićem.

Zanimljivo ime, otkriva Zoran, potječe od legende o Kadmu i Harmoniji, ali i zbog toga što se preko puta parka nalazi Sniježnica, konavoski simol latinskog naziva Mons Cadmeus. Cadmos, odnosno Kadmo, zajedno sa svojom odabranicom pretvoren je u zmije, a ovaj mitološki motiv i dan danasje zanimljiva legenda.

No, u današnje vrijeme nema velikih legendi, no ipak – stvaraju se nove zanimljive priče. Jedna od njih jest i Cadmos Village. Ako dođete tamo, što će vas dočekati?

– Park se sastoji od tri razine, prva razina je na jedan metar, za djecu, te za sve ostale koji će produžiti na drugu i treću razinu. Druga razina je na četiri metra, a treća na šest do deset metara. Tu su također i tri zip-linea, sajle na koju se kačite koloturom i s jedne dolazite na drugu točku preko konopa. Niz sajlu stiže se do crvene strunjače i tu je kraj pada – objašnjava Zoran.

Zvuči opasno, no Zoran nas uvjerava kako je sigurnost u adrenalinskom parku na maksimalnoj razini.

– Kad se bavite aktivnim turizmom, nigdje ne idete bez kacige. Imate pojas, koji Vas, kad ga obučete, zadržava u slučaju pada – da ne završite na tlu i ozlijedite se. Tu su i karabineri koje ukopčavate u sajle kako biste ostali osigurani cijelo vrijeme. Jedan karabiner kojeg koristimo u Cadmos Villageu nosi dvije i pol tone, stoga je sigurnost maksimalna. Uže, koliko god izgledalo tanko, također drži 2200 kilograma. Za sigurnost se koriste i rukavice, obavezno – napominje Zoran. Inače, dužina najdužeg zip-linea je oko osamdeset metara.

Planiraju i druge sadržaje u budućnosti – nadaju se i dodatnom zip lineu od tristo metara, a planiraju imati i veliku ljuljačku.

– Ljuljačka će biti na dvanaest ili trinaest metara, a općenito će u ponudi biti puno stvari za one željne adrenalina. No, za one koji jednostavno žele uživati u malim parkovima, recimo obitelji s malom djecom, odnosno one koji žele biti u prirodi, vrata su također otvorena – ističe Zoran.

Park se prostire na tri do četiri tisuće kvadrata. Neće imati određeno radno vrijeme nego će biti otvoren na upit.

Nesizostavni dio Cadmos Villagea jest i tradicija Konavala. Stoga se zabalao i linđo, a blagoslovljen je i kameni križ koji se nalazi u parku, a koji je simbol konavoske prošlosti vezane uz poljoprivredu i zemlju. Blagosloviti križ značilo je plodnost zemlje i dobru godinu u polju, stoga je ovo bio neizostavan događaj u prošlosti, a tu tradiciju vidjeli smo i danas, poželjevši dobru sreću novootvorenom adrenalinskom parku – Cadmos Villageu.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist