DuList IN

FOTO Oni najbolje bacaju papirnate avione!

FOTO Oni najbolje bacaju papirnate avione!

Više od 70 učenika osnovnih škola sudjelovalo je na zadnjem danu događaja zrakoplovne tematike ‘AERONAUT 2’, u organizaciji Aerokluba Nimbus i Zajednice tehničke kulture Dubrovnik, a uz sponzorstvo Zračne luke Dubrovnik.

U uvodnoj radionici Zrakoplovnog modelarstva pod vodstvom Maria Raguža, voditelja maketarske sekcije pri AK Nimbus, prikazani su alati, komponente i koraci izrade maketa aviona te izrade natjecateljskih klizača.

Uslijedilo je probno bacanje klizača te priprema za nagradno natjecanje. Izrađivali su se papirni avioni te su djeca zajedno s roditeljima prionula izradi i otkrivanju različitih modela, isprobavajući u adekvatnom prostoru Zračne luke trenutne letačke osobine netom izrađenih aviona.

Komisija u sastavu Robert Fox, Krešimir Plazibat, voditelj padobranske sekcije AK Nimbus i član sekcije Antun Vlahović, pozorno su upisivali čak 60 natjecatelja i njihove rezultate. Tajnik kluba, Toni Pralas i izbornik Hrvatske padobranske reprezentacije Goran Ratkajec, mjerili su domete.

Po završetku prvog kruga, prvog ovakvog natjecanja na Zračnoj luci Dubrovnik, učenica Ana Schmuch dobila je učenika Marina Baule u pripetavanju za treće mjesto s ukupno 9.10 metara dometa. Drugu nagradu osvojio je učenik Peri Jarbulić uz velike ovacije svih prisutnih i 9.50 metara dometa. Uvjerljivo najbolja bila je učenica Nina Markoni s apsolutnim rekordom od 13.5 metara.

Uz veselje i čestitanje, učenike je preuzeo Antun Burđlez i poveo ih kroz novu zgradu terminala, te je uslijedila i procedura prolaska kroz sigurnosnu kontrolu, do autobusa. Uslijedila je vožnja stajankom aerodroma i priča o važnim komponentama same piste. Iznenađenje učenicima priredili su vatrogasci ZLD, koji su aktivirajući poseban vatrogasni top s pjenom dozvolili prolazak autobusa ispod istog. Vriske i smijeha nije nedostajalo kao i slikavanja mobitelima.

Po povratku učenike je preuzeo kontrolor zračne plovidbe Eugen Miljan te ih je poveo na toranj HKZP. Brojna pitanja učenika potvrdila su atraktivnost struke koju im je Miljan prezentirao, kao i naglasak na potrebu za radnim kadrom s našeg područja. Svi prisutni su potvrdili da bi bili kontolori, uz napomenu Miljana da matematika, fizika, engleski jezik i ljubav prema zrakoplovstvu budu njihov novi cilj.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović