Natrag
20.4.2019 14:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Održana komemoracija za maestra Ivana Dražinića

25.7.2015 @ 23:27 Dulist Kultura
20;20

Podijelite:

Komemoracija za nedavno preminulog dirigenta Ivana Dražinića održala se u subotu, u atriju Kneževa dvora. Prigodnim riječima od maestra Dražinića oprostili su se njegovi prijatelji, a glumica Perica Martinović recitirala je stihove.

U Atriju Knežva dvora ovu subotu održala se komemoracija za velikog mestra, dirigenta Ivana Dražinića, koji nas je napustio početkom ljeta.
Prijatelji, poznanici i ljubitelji njegova rada ispunili su Dvor kako bi posljednji put rekli zbogom i hvala umjetniku neponovljivog talenta, a prigodne riječi uputili su mu Luka Obradović, Mladen Tarbuk, akademik Nenad Vekarić, Matija Novaković i Viki Lenert, prisjećajući se kako osobnih zgoda iz života, tako i brojnih lijepih suradnji. Uz to, stihove je govorila Perica Martinović, uz glazbene brojeve u izvedbi Ane Dražinić i Ivane Jelače.
Biografija:
Maestro Ivan Dražinić preminuo je 13. srpnja u 74. godini života na svom rodnom Lastovu. Glazbenu akademiju s najvišim je ocjenama završio u klasi prof. Mihajla Vukdragovića u Beogradu, a dirigiranje specijalizirao u klasi Jushe Horensteina i Lovra pl. Matačića.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja kako u zemlji, tako i u inozemstvu, među kojima je i Prva nagrada BBC- a za snimku vokalne glazbe u konkurenciji iz 48 zemalja. Najplodnije stvaralačko razdoblje započinje 1979. godine u Dubrovniku, gdje djeluje kao šef dirigent Simfonijskog orkestra, osnivač i umjetnički voditelj zbora „Libertas“. Djelatnost na ovom planu okrunjena je „Nagradom Grada Dubrovnika“, te nagradom „Luka Sorkočević“.
U razdoblju od 1987. do 1991. preuzima dužnost umjetničkog direktora za glazbu Dubrovačkog ljetnog festivala, Festivala komorne glazbe, te šefa dirigenta Festivalskog simfonijskog orkestra. Nastupa s najpoznatijim umjetnicima svjetske izvođačke reproduktive kao što su Justus Franz, Chistoph Eschenbach, Werner Tripp, Natalia Gutmann, Oleg Kagan,Ivo Pogorelić, Ilja Grubert, Dubravka Tomšić, Grigori Zhislin, Tamara Smirnova, Uto Ughi, Lazar Berman, Naum Starkman i mnogi drugi. Ivan Dražinić godinama je bio i šef- dirigent Festivalskog orkestra u Portogruaru( Italija). Snimio je brojne ploče, kasete i CD s autorima domaće i inozemne glazbe, a sudjelovao je u radio i TV emisijama.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana