Aktualno

FOTO Održana komemoracija za akademika Nenada Vekarića

FOTO Održana komemoracija za akademika Nenada Vekarića

Komemoracijom u petak u podne u Kazalištu Marina Držića obitelj, prijatelji i kolege oprostili su se od istaknutog hrvatskog povjesničara i redovitog člana HAZU-a, upravitelja Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku te bivšeg zamjenika gradonačelnika i gradskog vijećnika, akademika Nenada Vekarića, koji je nakon teške bolesti preminuo 20. srpnja.

-Akademiku Vekariću je kao znanstveniku, povjesničaru, povijesnom demografu i autoru bila svojstvena predanost radu. Istraživačkim i znanstvenim radom o stanovništvu Dubrovačke Republike donio je brojne spoznaje, ostavivši postojan i neizbrisiv trag u hrvatskoj i međunarodnoj historiografiji – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

-Upravo pod njegovim upravljanjem Zavod za povijesne znanosti HAZU postao je srce istraživanja slavne dubrovačke povijesti, a zahvaljujući njemu osnovan je prvi studij povijesti na dubrovačkom Sveučilištu. Ne smijemo zaboraviti ni njegovu borbu da temeljem relevantnih izvora obrani hrvatsku granicu na Kleku – rekao je Franković te se prisjetio i njegove jednostavnosti i vedrine duha, kao i uloge u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

-Akademik Vekarić najcjenjeniji je istraživač dubrovačke prošlosti u području povijesne demografije, genealogije, onomastike i povijesti stanovništva. Zadužio je povijesni prostor Dubrovnika, a kruna njegova rada jest jedanaest svezaka monumentalnog djela ‘Vlastela grada Dubrovnika’. Pod njegovim je vodstvom dubrovački Zavod postao nezaobilazna adresa svim istraživačima povijesti Dubrovnika – rekao je izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Radoslav Tomić.

-Uvijek si na prvom mjestu držao najužu obitelj. Znao si, i o tome si pisao, da je temelj svega, pa i slobode čudesnog grada, bila dubrovačka obitelj. Brojne si ljude svojim radom vratio iz zaborava. Dužnost zamjenika gradonačelnika i gradskog vijećnika obavljao si s istom predanošću. Dok si primao kemoterapiju pitao si me isplati li se trpiti bol, ako je neizvjesnost života vrlo određena. Na to nemate što reći. Jedini razlog zašto se borio do samo kraja jest ljubav njegove obitelji – izjavio je dugogodišnji suradnik i prijatelj Andro Vlahušić.

-Demografijom je unosio krvotok u sterilnu povijest, a poviješću u demografiju unosio dubinu i vjerodostojnost. Najveći dio svog života proveo je u Dubrovniku, u blizini silne povijesne energije i neiscrpnog arhiva Dubrovačke Republike – istaknula je dugogodišnja suradnica i prijateljica Slavica Stojan.

-Odgojio je i osnažio brojna imena hrvatske histeriografije. Najdraži mu je projekt bio poslijediplomski doktorski studij ‘Povijest stanovništva’, kojeg je bio kreator i dugogodišnji voditelj, a koji je u dvanaest godina odškolovao šest generacija doktoranada – izjavila je, u ime svih kojima je akademik Vekarić bio učitelj i mentor, Irena Ipšić.

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist