Natrag
19.6.2018 14:35

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Odana počast ubijenim domobranima na Orsuli

19.10.2017 @ 11:59 Dulist Aktualno
26;26

Podijelite:

Povodom obilježavanja 73. obljetnice zločina počinjenog nad trinaestoricom konavoskih domobrana 1944. godine ovog je četvrtka na Orsuli održana komemoracija uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Tim povodom predsjednik Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik Željko Kulišić osvrnuo se uz ovu obljetnicu na učestalo uništavanje informativne ploče na Orsuli.

-Neki su nas podučavali kako oštećenja nastaju padanjem kamenja pri tome zaboravljajući na osnove zakona fizike. Neslužbeno, iz policije su rekli da oštećenja nastaju zbog odrona uslijed vremenskim neprilika, a naivni šetači kažu: Ma pustite mladost, ludost, napiju se pa lome. Ja kažem ne, to nam namjerno rade mrzitelji naše domovine i svega hrvatskog. To je prepoznatljivo rukopis onih koji i danas veličaju, pišu i plaču za umjetnom bivšom tvorevinom, nesretnom Titovom Jugoslavijom. Dakle, za 30 mjeseci od postavljanja zabilježili smo tri uništenja ploča ili u prosjeku svakih deset mjeseci jedno – rekao je Kulišić dodavši kako je riječ o čvrstom materijalu otpornom na habanja.

-Mi to svaki put uredno prijavimo, policija obavi rutinski očevid, mi kazneno prijavimo nepoznate počinitelje i tako se sve vrti u krug, Nažalost, ovaj pravni javašluk i neučinkovitost pravosuđa nam je jako dobro poznat. Konkretnije, je li itko odgovarao za zločine na Orsuli ’44.? Nitko nikad. Međutim, naša tužba kod nadležnog općinskog suda i dalje je na čekanju negdje u nekoj sudskoj škrabici. Zaključak se nameće sam od sebe: neprocesuiranje partizanskih zločina iz Drugog svjetskog rata je zapravo ustaljena praksa hrvatskog pravosuđa jer komunizam mnogi od njih žive i dan danas u našoj lijepoj Hrvatskoj – rekao je Kulišić.

Konavoski načelnik Božo Lasić istaknuo je kako ubijeni konavoski mladići na Orsuli nisu počinili nikakav zločin. Samo su pripadali jednoj vojsci koja je u to vrijeme bila gubitnička.

-Žalostan sam kad vidim ove polomljene ploče. Teško je shvatiti da se to događa. No, zanemarimo. Mi nismo ovakvi, mi smo sasvim drugačiji. Ovih dana sjećamo se žrtava, ali ujedno i slavimo oslobađanje Konavala i za to smo ponosni. Mislim da te žrtve nisu uzalud pale jer mi smo njihovi baštinici. Uspjeli smo i imamo hrvatsku državu – zaključio je Lasić.

Kod spomen ploče, koju je 1996. godine postavila udruga Hrvatski domobran Dubrovnik, vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji ubijenih, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, načelnik Općine Konavle Božo Lasić te predstavnici Udruge hrvatski domobran Dubrovnik, Udruge Daksa te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana