Aktualno

FOTO Odana počast ubijenim domobranima na Orsuli

FOTO Odana počast ubijenim domobranima na Orsuli

Povodom obilježavanja 73. obljetnice zločina počinjenog nad trinaestoricom konavoskih domobrana 1944. godine ovog je četvrtka na Orsuli održana komemoracija uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Tim povodom predsjednik Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik Željko Kulišić osvrnuo se uz ovu obljetnicu na učestalo uništavanje informativne ploče na Orsuli.

-Neki su nas podučavali kako oštećenja nastaju padanjem kamenja pri tome zaboravljajući na osnove zakona fizike. Neslužbeno, iz policije su rekli da oštećenja nastaju zbog odrona uslijed vremenskim neprilika, a naivni šetači kažu: Ma pustite mladost, ludost, napiju se pa lome. Ja kažem ne, to nam namjerno rade mrzitelji naše domovine i svega hrvatskog. To je prepoznatljivo rukopis onih koji i danas veličaju, pišu i plaču za umjetnom bivšom tvorevinom, nesretnom Titovom Jugoslavijom. Dakle, za 30 mjeseci od postavljanja zabilježili smo tri uništenja ploča ili u prosjeku svakih deset mjeseci jedno – rekao je Kulišić dodavši kako je riječ o čvrstom materijalu otpornom na habanja.

-Mi to svaki put uredno prijavimo, policija obavi rutinski očevid, mi kazneno prijavimo nepoznate počinitelje i tako se sve vrti u krug, Nažalost, ovaj pravni javašluk i neučinkovitost pravosuđa nam je jako dobro poznat. Konkretnije, je li itko odgovarao za zločine na Orsuli ’44.? Nitko nikad. Međutim, naša tužba kod nadležnog općinskog suda i dalje je na čekanju negdje u nekoj sudskoj škrabici. Zaključak se nameće sam od sebe: neprocesuiranje partizanskih zločina iz Drugog svjetskog rata je zapravo ustaljena praksa hrvatskog pravosuđa jer komunizam mnogi od njih žive i dan danas u našoj lijepoj Hrvatskoj – rekao je Kulišić.

Konavoski načelnik Božo Lasić istaknuo je kako ubijeni konavoski mladići na Orsuli nisu počinili nikakav zločin. Samo su pripadali jednoj vojsci koja je u to vrijeme bila gubitnička.

-Žalostan sam kad vidim ove polomljene ploče. Teško je shvatiti da se to događa. No, zanemarimo. Mi nismo ovakvi, mi smo sasvim drugačiji. Ovih dana sjećamo se žrtava, ali ujedno i slavimo oslobađanje Konavala i za to smo ponosni. Mislim da te žrtve nisu uzalud pale jer mi smo njihovi baštinici. Uspjeli smo i imamo hrvatsku državu – zaključio je Lasić.

Kod spomen ploče, koju je 1996. godine postavila udruga Hrvatski domobran Dubrovnik, vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji ubijenih, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, načelnik Općine Konavle Božo Lasić te predstavnici Udruge hrvatski domobran Dubrovnik, Udruge Daksa te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist