Zanimljivosti

FOTO/OBRTNIČKA I TEHNIČKA ŠKOLA Ravnatelj Mandić: ‘Energetskom obnovom godišnje ćemo uštedjeti 50 tisuća kuna’

FOTO/OBRTNIČKA I TEHNIČKA ŠKOLA Ravnatelj Mandić: 'Energetskom obnovom godišnje ćemo uštedjeti 50 tisuća kuna'

Projektom je planirano 50 posto uštede energije, a na godišnjoj razini govorimo o uštedi u iznosu od 50 tisuća kuna – rekao je ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dinko Mandić prilikom predstavljanja projekta Energetska obnova zgrade Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik.

U tijeku su završni radovi na vanjskoj ovojnici fasade novog dijela zgrade. Također, završavaju se radovi na krovu te u starom dijelu postavljanje izolacije s unutarnje strane. Izvođači imaju rok završiti sve radove do travnja 2019. godine.

– Glavnina radova je već odrađena, s ovim dijelom unutarnje izolacije, malo se kasnilo… Bili smo planirali tijekom praznika. No, nadamo se kako će sve biti gotovo unutar mjesec dana – rekao je Mandić.

Projektom je uz ugradnju toplinske izolacije, predviđeno korištenje solarne enrgije za pripremu potrošne tople vode. Značajan je i zbog znatnog smanjenja štetnih plinova, podiže se razina svijesti o potrebi racionalnog korištenja energije i zaštite okoliša, ali se potiče korištenje obnovljivih izvora energije. Projekt je bitan i zbog edukacije učenika. Ugrađeni sustavi koristit će se u nastavnom procesu za učenike škola različitih struka škole.

Za ravnatelja je posebno interesantno što će se na krovu nove zgrade postaviti solarni-fotonaponski paneli.

-Napravit ćemo solarnu elektrane snage 15 KW. Trenutnim projektom predviđeni su samo nosači, a onda ćemo daljnjiim aktivnostima probati doći do novca kako bismo izgradili elektranu. U tom cilju smo stupili u konakt s DUNEA-om oko prijave projekta prekogranične suradnje te bismo iz tog projekta financirali elektranu i edukacijske materijale. Naime, planiramo postati centar obnovljivih izvora energije – istaknuo je Mandić.

Projekt u vrijednosti 3 milijuna kuna financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Fond za sufinanciranje EU Ministarstva regionalnog razvoja i fondova i europske unije te Dubrovačko-neretvanska županija.

U školi još postoji par projekata kao što je uređenje školskog vrta koji će vrijednim radom postati mediteranski-edukacijski park, razvijaju električni bicikl te su dobili Erasmus projekt u vrijednosti 600 tisuća kuna.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist