Natrag
20.2.2019 20:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Obnovljen franjevački samostan Gospe od Špilice na Lopudu

5.7.2018 @ 18:25 Dulist Aktualno
29;29

Podijelite:

Nakon višegodišnje obnove koju je vodila Francesca von Habsburg franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu otvorit će svoja vrata javnosti u ponedjeljak 9. srpnja 2018. godine.

-Nakon obnove potrebno je razmišljati o budućnosti, kako samostan ne bi još jednom umro. Pitanje budućnosti samostana nam je najveći izazov. Danas je tu izložba, a može biti mjesto razmišljanja u kulturi, zdravstvu ili ekologiji. Ljudi su počeli shvaćati da su ovdje dobrodošli. Treba služiti zajednici i graditi mostove. Pozivam i Dubrovčane da iskoriste ovaj prostor za svoje ideje – izjavila je u četvrtak prilikom obilaska samostana predsjednica fondacije TBA21 Francesca von Habsburg.

-Radovi na kompleksu, koji uključuje utvrdu, samostan i crkvu, bili su vrlo zahtjevni, opsežni i dugotrajni jer je objekt trebalo strukturalno osigurati. Utvrda je nastala nešto ranije zbog obrane Lopuda, koji je bio prilično bogat otok. Samostan i crkva su nastali kasnije, u 15. stoljeću,a sve je opasano zidinama. Samostan je dugo bio zapušten jer je izgorio u požaru. Kad je počela obnova, bile su samo zidine, a sve ostalo je bilo zaraslo. Sve je obnovljeno zatečenim kamenom – istaknula je Rujana Bergam Marković iz arhitektonskog studija ‘Arhitektri’, koji posljednje četiri godine radi na završetku obnove samostana.

-Objekt se obnavljao kroz ukupno deset godina, a izuzetno aktivno dovršavao u posljednje dvije godine. Poseban je problem predstavljala lokacija. Naslijeđe je važno i nismo se htjeli nametati novom arhitekturom. Provodili smo razna ispitivanja i uključili brojne struke, a paralelno su se razvijali programi budućeg sadržaja. Utvrda je multifunkcionalna za brojne događaje, a samostan je konferencijski centar sa smještajnim jedinicama – napomenula je Bergam Marković.

Franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu izgrađen je 1483. godine.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana