Natrag
19.2.2019 01:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Novi suveniri u muzejskoj prodavaonici

19.6.2013 @ 14:26 Ana Prohaska Aktualno
8;8

Podijelite:

Muzejska prodavaonica Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru je od ovog tjedna obogaćena s novim primjercima autentičnih suvenira inspiriranih bogatom baštinom o kojoj skrbe Dubrovački muzeji.

Nakon predstavljanja modnih dodataka od svile i kožne poslovne kolekcije u travnju ove godine, Dubrovački muzeji su sada u svoju ponudu uključili dvije nove kolekcije nakita i drugih suvenira koji se temelje na motivima iz fundusa Etnografskog muzeja i motivima Kneževa dvora.
Nove kolekcije nakita – ogrlice, narukvice, naušnice, remen – inspirirane su detaljima ukrasnoga veza sa svečanih muških nošnji dubrovačkoga kraja iz 19. stoljeća, te privjeskom sa zlatne ogrlice, sastavnim dijelom svečane ženske nošnje iz Dubrovačkoga primorja, također iz  19. stoljeća, čiji se  primjerci čuvaju u Etnografskom muzeju.
Osim u kolekciji nakita, isti motivi su aplicirani i na nove privjeske za ključeve.
Glavno pročelje Kneževa dvora koji je izgrađen u prvoj polovini 15.st. prema projektu napuljskog graditelja Onofrija di Giordana della Cave, kao sjedište vlade i stan kneza Dubrovačke Republike, poslužilo je kao inspiracija za još tri potpuno nova suvenira, a riječ je o prekrasnom brošu, jedinstvenom ravnalu i magnetu.
 
Svi suveniri su izrađeni u posrebrene cinkove legure i u potpunosti proizvedeni u Hrvatskoj u suradnji s tvrtkom Jor, odnosno autoricom Julijanom Rodić Ozimec koja je već surađivala s Dubrovačkim muzejima u osmišljavanju i realizaciji prijašnjih kolekcija nakita s motivima dubrovačke baštine.
 
Ponuda originalnih suvenira koji se temelje na muzejskim zbirkama proširuje se svake godine desetcima  novih proizvoda. Trenutno je u izradi i poseban set suvenira koji će tematikom pratiti ovogodišnju središnju izložbu Dubrovačkih muzeja „Stjepan Gradić: Otac domovine“.
Muzejska prodavaonica u Kneževu dvoru je otvorena krajem 2008. godine kao dodatni animacijski sadržaj Dubrovačkih muzeja, ali i kao mjesto koje neupitno doprinosi poboljšanju ponude autentičnih dubrovačkih suvenira te promociji sveukupnog fundusa Dubrovačkih muzeja i dubrovačke kulturne baštine.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana