Kultura

FOTO “Noć knjige” u gradskim knjižnicama

FOTO "Noć knjige" u gradskim knjižnicama

Manifestacija „Noći knjige“ ovog je utorka u Dubrovačkim knjižnicama ponudila bogat i raznovrstan program koji je na tri lokacije okupio brojne građane svih generacija.

Brojni posjetitelji Narodne knjižnice Grad, ogranka u Mokošici i Znanstvene knjižnice Dubrovnik imali su priliku pratiti dječje radionice, bajkovnice i predavanja o mitologiji, a sve se nastavilo susretima s književnicima, glumicom Milkom Podrug Kokotović, predavanjem o sultanu Sulejmanu, poezijom i dubrovačkim piscima, a zaključeno s ponoćnim rock sessionom.

Najmlađima su se čitale bajke braće Grimm, oni nešto stariji učili su restaurirati i uvezivati knjige, slušali priče iz slavenske mitologije, a družili su se i s dubrovačkim dječjim piscima Renatom Zlatković, Nikšom Selmanijem, Marijom Radonić i Antonijom Rusković.

U Znanstvenoj knjižnici mogao se razgledati fond Spomeničke zbirke, a organiziran je i susret s prvakinjom hrvatskog teatra Milkom Podrug Kokotović te predavanje dr. sci. Vesne Miović o vezama Osmanskog carstva i Dubrovačke Republike u vrijeme sultana Sulejmana Veličanstvenog.

U cilju promicanje zavičajne baštine u ogranku Mokošica odvijao se program „Kako je tekao život u Rijeci dubrovačkoj“ u sklopu kojeg su predstavljena djela autora vezanih uz Rijeku dubrovačku i njezinu tradiciju. Sudjelovali su članovi KUD-a Komolac i KUD-a Sveti Juraj Osojnik, a cijela Večer knjige u jedinoj kulturnoj ustanovi najvećeg dubrovačkog naselja završena je projekcija filma sočanskog KUD-a „Popret naš svagdašnji“.

U Narodnoj knjižnici Grad desetak stranih državljana – naših sugrađana čitalo je izabrane ulomke iz djela na materinjem jeziku. Potom je uslijedio program „Volite li poeziju“, u kojem su učenici Klasične biskupijske gimnazije Ruđera Boškovića čitali izbor ljubavne poezije kojeg su pripremili s profesoricom Mirjanom Žeravicom, a njima su se pridružile i sudionice programa „Jezici svijeta“ Janet Haliliović i Elisabeth Pandža,  koji su uz spontanu gitarsku pratnju Nikše Selmanija čitali ljubavnu poeziju na stranim jezicima.

Kasni noćni program otvorili su članovi Društva dubrovačkih književnika Marijela Marković, Boris Najvro, Sebastian Vukosavić i Ivan Cikatić, koji su čitali ulomke iz svojih djela, ali i izbor drugih djela autora koji su objavljivali u brojnim izdanjima Društva.

Završnica „Noći knjige“ pripala je dubrovačkim glazbenicima, koji su čitali iz monografija ili govorili o svojim glazbenim uzorima, a završni pečat druženju udarili su svi skupa rock sessionom.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist