Aktualno

FOTO/’NEKAŽNJENI ZLOČINI KOMUNIZMA’ ‘Istinom treba rasvijetliti sve mračne dijelove 2. svjetskog rata’

FOTO/'NEKAŽNJENI ZLOČINI KOMUNIZMA' 'Istinom treba rasvijetliti sve mračne dijelove 2. svjetskog rata'

Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran ove godine obilježava 74. obljetnicu zločina na Orsuli. Tim povodom ovog četvrtka organizirana je javna tribina ‘Nekažnjeni zločini komunizma’ u dvorani Pape Ivana Pavla II. s posebnom temom smaknuća tadašnjeg gradonačelnika Nika Koprivice. 

Na tribini su sudjelovali dr. sc. Mario Jareb iz hrvatskog povijesnog instituta, predsjednik udruge Željko Kulišić te gradonačelnik Mato Franković.

-Udruga Hrvatski Domobran već tradicionalno obilježava nama uvijek dvojbeni dan sv. Luke – kada su takozvani osloboditelji ušli u Grad. Za nas je to bila i okupacija od koje se Dubrovnik i njegovi žitelji nisu 40 godina nakon toga uspjeli oporaviti. Ova tribina s doktorom Jarebom otvorit će novu stranicu, a zapravo želimo pokazati da osim svećenika koji su ubijeni na Daksi odmah nakon ulaska partizanskih trupa, mi smo htjeli pojasniti Dubrovčanima da su ubijena dva gradonačelnika, dogradonačelnik i tajnik općine. Okupatori su tada ne samo počinili gnjusan zločin, već i obezglavili političko vodstvo Dubrovnika. Mislim da to narod treba znati i smatram da upravo iznošenjem istine želimo rasvijetliti sve mračne dijelove Drugog svjetskog rata, posebice Dubrovnika. U Dubrovniku je zapravo zbog Orsule i Dakse, započeo Bleiburg – poručio je predsjednik udruge Hrvatski domobran Željko Kulišić.

-Bavio sam se slučajem posljednjeg gradonačelnika u NDH, dr. Nikom Koprivicom. Inače odvjetnika i predratnog gradonačelnika grada Dubrovnika koji je pogubljen bez ikakve dokazane krivnje, bez suda i bez itijednog dokaza da je on počinio nešto loše ili nečovječno. Dakle, riječ je o tipičnoj izvansudskoj likvidaciji bez suda, što je samo po sebi strašan zločin. Kada pogledate druge ljude koji su tada ubijeni i izdvojeni od ostatka građanstva riječ je o svojevrsnom aristocidu. To je tipičan obračun koji su koristile komunističke vlasti prilikom zauzimanja vlasti, gdje se ide na uklanjanje svih ljudi koji nešto predstavljaju u društvu – ispričao je Jareb iz Hrvatskog instituta za Povijest.

Osim njih počasni gost javne tribine bio je i gradonačelnik Mato Franković.

– Dakle, radi se o pojedincu koji svoj život stavio u službu grada. Nema nikakvih zapisa kako je Niko Koprivica za vrijeme NDH bio politički aktivan. Ono što mislim da je iznimno važno jest razjasniti u potpunosti ulogu gospara Koprivice jer mislim da je taj čovjek obnašajući dužnost gradonačelnika zaslužio i priznanje Grada Dubrovnika jer se trudio, radio i u konačnici jedini imao hrabrosti žrtvovati se za svoj grad – prigodno je poručio gradonačelnik Franković.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist