Natrag
25.4.2019 06:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO/’NEKAŽNJENI ZLOČINI KOMUNIZMA’ ‘Istinom treba rasvijetliti sve mračne dijelove 2. svjetskog rata’

19.10.2018 @ 0:03 Dulist Aktualno
41;41

Podijelite:

Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran ove godine obilježava 74. obljetnicu zločina na Orsuli. Tim povodom ovog četvrtka organizirana je javna tribina ‘Nekažnjeni zločini komunizma’ u dvorani Pape Ivana Pavla II. s posebnom temom smaknuća tadašnjeg gradonačelnika Nika Koprivice. 

Na tribini su sudjelovali dr. sc. Mario Jareb iz hrvatskog povijesnog instituta, predsjednik udruge Željko Kulišić te gradonačelnik Mato Franković.

-Udruga Hrvatski Domobran već tradicionalno obilježava nama uvijek dvojbeni dan sv. Luke – kada su takozvani osloboditelji ušli u Grad. Za nas je to bila i okupacija od koje se Dubrovnik i njegovi žitelji nisu 40 godina nakon toga uspjeli oporaviti. Ova tribina s doktorom Jarebom otvorit će novu stranicu, a zapravo želimo pokazati da osim svećenika koji su ubijeni na Daksi odmah nakon ulaska partizanskih trupa, mi smo htjeli pojasniti Dubrovčanima da su ubijena dva gradonačelnika, dogradonačelnik i tajnik općine. Okupatori su tada ne samo počinili gnjusan zločin, već i obezglavili političko vodstvo Dubrovnika. Mislim da to narod treba znati i smatram da upravo iznošenjem istine želimo rasvijetliti sve mračne dijelove Drugog svjetskog rata, posebice Dubrovnika. U Dubrovniku je zapravo zbog Orsule i Dakse, započeo Bleiburg – poručio je predsjednik udruge Hrvatski domobran Željko Kulišić.

-Bavio sam se slučajem posljednjeg gradonačelnika u NDH, dr. Nikom Koprivicom. Inače odvjetnika i predratnog gradonačelnika grada Dubrovnika koji je pogubljen bez ikakve dokazane krivnje, bez suda i bez itijednog dokaza da je on počinio nešto loše ili nečovječno. Dakle, riječ je o tipičnoj izvansudskoj likvidaciji bez suda, što je samo po sebi strašan zločin. Kada pogledate druge ljude koji su tada ubijeni i izdvojeni od ostatka građanstva riječ je o svojevrsnom aristocidu. To je tipičan obračun koji su koristile komunističke vlasti prilikom zauzimanja vlasti, gdje se ide na uklanjanje svih ljudi koji nešto predstavljaju u društvu – ispričao je Jareb iz Hrvatskog instituta za Povijest.

Osim njih počasni gost javne tribine bio je i gradonačelnik Mato Franković.

– Dakle, radi se o pojedincu koji svoj život stavio u službu grada. Nema nikakvih zapisa kako je Niko Koprivica za vrijeme NDH bio politički aktivan. Ono što mislim da je iznimno važno jest razjasniti u potpunosti ulogu gospara Koprivice jer mislim da je taj čovjek obnašajući dužnost gradonačelnika zaslužio i priznanje Grada Dubrovnika jer se trudio, radio i u konačnici jedini imao hrabrosti žrtvovati se za svoj grad – prigodno je poručio gradonačelnik Franković.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana