Natrag
19.2.2019 18:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Na jedan dan otvorena crkvica Sv. Vida!

15.6.2013 @ 13:20 Mia Njavro Zanimljivosti
11;11

Podijelite:

Danas na dan Svetog Vida, kao i svake godine, slavila se Sveta misa u obiteljskoj crkvici Svetog Vida u ulici Miha Pracata.

Naime, to je jedini dan u godini u kojoj Dubrovčani mogu doći i sudjelovati u Svetoj misi u ovoj crkvici. Misu je predvodio don Slavko Grubišić.

Crkvica je obnovljena davne 1932. godine. Obnovila ju je obitelj Mila i Mile Katić o čemu svjedoči u natpis uklesan na kamenoj ploči s desne strane.

Iako je malo poznato o ranoj povijesti  ove crkvice, prema obiteljskim papirima Ecclesia S.ti Viti intra murum Alojzija Marina Gozze spominje se još 1430. godine. Od 18. stoljeća crkvica je u vlasništvu obitelji Pozza o čemu svjedoči i grb na ulazu u crkvicu. Nažalost razrušena je u potresu 1667. godine, a obnovljena je i posvećena 1806. godine. Krajem dvadesetih godina 20. stoljeća Mare pl. Mirošević Sorgo, potomak obitelji Pozza, ostavlja u nasljedstvo ovu crkvicu obitelji svoje kćeri Milu i Mili Katić rođ. Mirošević Sorgo, sa željom da je obnovi.

Danas je crkvica u vlasništvu i na čuvanju potomaka Mila i Mile Katić. Ključe od crkvice Svetog Vida danas čuva naša sugrađanka, devedesetsedmogodišnja Maruška Gozze Gučetić.  

Jedan lijepi dubrovački običaj koji naravno moramo njegovati i dalje!
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana