Zanimljivosti

FOTO Na jedan dan otvorena crkvica Sv. Vida!

Danas na dan Svetog Vida, kao i svake godine, slavila se Sveta misa u obiteljskoj crkvici Svetog Vida u ulici Miha Pracata.

Naime, to je jedini dan u godini u kojoj Dubrovčani mogu doći i sudjelovati u Svetoj misi u ovoj crkvici. Misu je predvodio don Slavko Grubišić.

Crkvica je obnovljena davne 1932. godine. Obnovila ju je obitelj Mila i Mile Katić o čemu svjedoči u natpis uklesan na kamenoj ploči s desne strane.

Iako je malo poznato o ranoj povijesti  ove crkvice, prema obiteljskim papirima Ecclesia S.ti Viti intra murum Alojzija Marina Gozze spominje se još 1430. godine. Od 18. stoljeća crkvica je u vlasništvu obitelji Pozza o čemu svjedoči i grb na ulazu u crkvicu. Nažalost razrušena je u potresu 1667. godine, a obnovljena je i posvećena 1806. godine. Krajem dvadesetih godina 20. stoljeća Mare pl. Mirošević Sorgo, potomak obitelji Pozza, ostavlja u nasljedstvo ovu crkvicu obitelji svoje kćeri Milu i Mili Katić rođ. Mirošević Sorgo, sa željom da je obnovi.

Danas je crkvica u vlasništvu i na čuvanju potomaka Mila i Mile Katić. Ključe od crkvice Svetog Vida danas čuva naša sugrađanka, devedesetsedmogodišnja Maruška Gozze Gučetić.  

Jedan lijepi dubrovački običaj koji naravno moramo njegovati i dalje!
 

Pročitajte još

VRTOVI SUNCA ZA ŽARKOVICU Deset godina poslovanja u znaku humanitarne večere

Dulist

NOVI/STARI KNEZ PORPORELE Čile: Ubuduće će za provokatore od novinara biti bolji odgovori

Dulist

DOMUS CHRISTI Konavoka Nike Divizić proslavila stoti rođendan!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija