Kultura

FOTO Muzej vučedolske kulture u Lazaretima

FOTO Muzej vučedolske kulture u Lazaretima

U sklopu programa Dana kreativnih / kulturnih industrija 2016. u Lazaretima je večeras predstavljen muzej vučedolske kulture.

Kroz neuobičajen program koji je uključivao audiovizualna rješenja, modnu reviju, radionicu tetovaže, predstavljanje nakita te VR šetnju okupljeni su mogli iskusiti ovaj Muzej na jedan potpuno drugačiji način.

Muzej vučedolske kulture, otvoren 30. lipnja 2015. godine, jedinstveni je muzej u svijetu posvećen jednoj prapovijesnoj kulturnoj pojavi eneolitičkog razdoblja / 3000. – 2500. pr. Kr. Nastao je kao rezultat sustavnih arheoloških istraživanja, znanstvenih i multidisciplinarnih interpretacija te višegodišnjeg rada cijelog niza stručnjaka i suradnika koji su doprinijeli nastanku Muzeja i razumijevanju biti jednoga vremena. Vučedolska kultura dobila je naziv prema arheološkom lokalitetu Vučedol smještenom 5 km od Vukovara, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi.

Muzej vučedolske kulture priređuje brojne interaktivne pedagoško-andragoške radionice za sve dobne skupine, s naglaskom na djecu i mlade, kojima se od najranijih dana školovanja nastoji predočiti značenje vučedolske kulture i stvoriti svijest o važnosti kulturne baštine. Muzej provodi različite teme radionica poput izrade maketa vučedolskih kuća, tkanje, izrada sjekira, izrada keramike, učenja o arheologiji i astronomiji i dr.

U rad Muzeja uključeni su brojni kreativni sugrađani, umjetnici i obrtnici koji na vlastiti način interpretiraju vrijednosti vučedolske kulture i pridonose promicanju arheološke i kulturne baštine hrvatskog Podunavlja.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist