Kultura

FOTO/MUZA MEMORIJA ‘Dubrovačka baština nisu samo spomenici i kamen, već prije svega ljudi’

FOTO/MUZA MEMORIJA 'Dubrovačka baština nisu samo spomenici i kamen, već prije svega ljudi'

Izložba ‘Muza Memorija – Baldo Jozović samouki arhitekt, kipar, slikar sa Šipana’ otvorena je u petak u prostorima Društva prijatelja dubrovačke starine.

– Izložba je inspirirana baštinom, s temom pamćenja. Kako pamćenja oblika arhitekture, tako i pamćenja iščezlih lica. Budući da je autor u tom smislu napravio nešto vrijedno pamćenja, a onaj koji pamti pamćenja je i vrijedan, odlučili smo izvući tu rubnu pojavu, i staviti ju kao podsjetnik oblikovnog uzora, ali i kao podsjetnik da u našoj baštini postoji poticaja za kreativnu transformaciju – izjavila je akademkinja Željka Čorak koja je izložbu i otvorila.

Radove su sačinjavale fotografije Jozovićevog doma na Šipanu, kao i skulptura i dekoracija koje je, uz kuću, sam izgradio.

– Ova mala izložba prenosi i poruku, a ta je da dubrovačka baština nisu samo veliki spomenici i kamen, već prije svega ljudi, i to ljudi koji pamte. Baldo Jozović, umirovljeni ugostitelj s otoka Šipana koji vrlo nevidljivo i potpuno nenametljivo živi na kraju šipanske luke, pa i mnogi Šipanci ne znaju zapravo čime se bavi. Pamteći humanističku i oblikovnu tradiciju svog otoka, koji je ogledni komadić dubrovačkog teritorija, izradio je iz sjećanja svoju kuću. Ovu kuću koju vidite Baldo Jozović je napravio sam. Lomeći stijenu, klešući kamenje, dižući zidove, trifore i vrata, sa svim dekorativnim detaljima. Posebno je dirljivo da je nad svakim otvorom, nad svakim prozorom i nad svakim vratima uklesao latinskim jezikom ime jedne vrline – zaključila je Čorak.

Đivo Glanz

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist