Natrag
24.4.2019 14:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO/MUZA MEMORIJA ‘Dubrovačka baština nisu samo spomenici i kamen, već prije svega ljudi’

26.10.2018 @ 22:17 Dulist Kultura
28;28

Podijelite:

Izložba ‘Muza Memorija – Baldo Jozović samouki arhitekt, kipar, slikar sa Šipana’ otvorena je u petak u prostorima Društva prijatelja dubrovačke starine.

– Izložba je inspirirana baštinom, s temom pamćenja. Kako pamćenja oblika arhitekture, tako i pamćenja iščezlih lica. Budući da je autor u tom smislu napravio nešto vrijedno pamćenja, a onaj koji pamti pamćenja je i vrijedan, odlučili smo izvući tu rubnu pojavu, i staviti ju kao podsjetnik oblikovnog uzora, ali i kao podsjetnik da u našoj baštini postoji poticaja za kreativnu transformaciju – izjavila je akademkinja Željka Čorak koja je izložbu i otvorila.

Radove su sačinjavale fotografije Jozovićevog doma na Šipanu, kao i skulptura i dekoracija koje je, uz kuću, sam izgradio.

– Ova mala izložba prenosi i poruku, a ta je da dubrovačka baština nisu samo veliki spomenici i kamen, već prije svega ljudi, i to ljudi koji pamte. Baldo Jozović, umirovljeni ugostitelj s otoka Šipana koji vrlo nevidljivo i potpuno nenametljivo živi na kraju šipanske luke, pa i mnogi Šipanci ne znaju zapravo čime se bavi. Pamteći humanističku i oblikovnu tradiciju svog otoka, koji je ogledni komadić dubrovačkog teritorija, izradio je iz sjećanja svoju kuću. Ovu kuću koju vidite Baldo Jozović je napravio sam. Lomeći stijenu, klešući kamenje, dižući zidove, trifore i vrata, sa svim dekorativnim detaljima. Posebno je dirljivo da je nad svakim otvorom, nad svakim prozorom i nad svakim vratima uklesao latinskim jezikom ime jedne vrline – zaključila je Čorak.

Đivo Glanz

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana