Grad

FOTO Most od Pila simbolično predan Gradu Dubrovniku i građanima na korištenje

FOTO Most od Pila simbolično predan Gradu Dubrovniku i građanima na korištenje

U petak navečer službeno je otvoren park i obnovljeni Most od Pila, kao jedna od posljednjih vrijednih investicija u očuvanju graditeljske baštine.

Naime, nedavno su završeni izvedbeno složeni i opsežni radovi na mostu. Investiciju Društva prijatelja dubrovačke starine pobliže je predstavio predsjednik Društva Niko Kapetanić, a samom činu u ime Grada Dubrovnika prisustvovali su gradonačelnik Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sa suradnicima.

– Vratio bih se u 2001. godinu, na početak ovog stoljeća kad smo u Društvu donijeli jednu dalekosežnu odluku. Obnoviti i urediti ulaze u Grad, s Ploča i Pila. To je značilo maknuti asfalt od Straduna – i s jedne i s druge strane, obnoviti sva tri mosta… Tad se govorilo: ‘Samo što ne padnu!’ Bili su statički ugroženi i zato ih je trebalo sanirati i na estestki način što je izuzetno važno za turistički grad – rekao je predsjednik Durštva Niko Kapetanić.

– Od 2002. do 2007. godine završili smo kompletno sve na području Ploča. Tu su najviši zahvati bili odnosno ispod mostova. OD 2007. do 2010. ovdje bila prva faza obnove koja je uključivala skidanje asfalta od Straduna pa sve do ceste, a gornji dio mosta je popločen. Kasnije je na snazi bila mala pauza i dvoumili smo se što dalje. Godine 2013. nastavili smo s radom koji je trajao do prije par dana kad je postavljena rasvjeta. Svi ovi radovi koštali su više milijuna eura, a samo ovi na Pilama oko 10 milijuna kuna. Da smo u početku znali što nas čeka, vjerojatno ne bismo imali hrabrosti ući u ovo. Čudili smo se kako nitko nije ništa poduzimao. Poslije nam je bilo jasno. Zato mi je danas još veća čast predati most u ruke građanima i posjetiteljima i na upravljanje Gradu Dubrovniku na čelu s gradonačelnikom – istaknuo je Kapetanić.

– Povodom Svjetskog dana povijesnih gradova, na jedan iznimno značajan dan se ovaj most ponovno simbolično vraća Gradu i građanima. Odnos Društva i Grada Dubrovnika manifestira se upravo i kroz ovakav projekt. Nije bitno tko obnavlja, bitno je št se obnavlja. Vidimo kako je društvo pristupilo rješavanju ovog projekta. Kad gospodin Niko navodi sve što su radili i koliko je to trajalo, trebalo je trpjeti kritike građana, ali oni su strpljivo radili – kazao je Franković i naglasio kako vjeruje kako su pred njima još brojni projekti na korist Gradu i građanima.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist