Kultura

FOTO ‘Moja ispovijest’ Ane Paparelle

FOTO 'Moja ispovijest' Ane Paparelle

U kuli Barabanata u Stonu sinoć je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Stonu upriličena promociju zbirke poezije Ane Paparelle, akademske slikarice i pjesnikinje.

Preminula slikarica Ana Paparella provela je cijeli svoj radni vijek radeći kao likovni pedagog u Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu, gdje je prenijela senzibilitet za umjetničko stvaranje mnogim generacijama Splićana. Prvu zbirku pjesama Vjetrovi odasvud izdala je 1968. godine. Sudjelovala je godinama na likovnim kolonijama u Stonu u organizaciji Ogranka MH u Stonu koji joj se posthumno odužio za dugogodišnju suradnju i nesebično davanje izdavanjem zbirke poezije pod nazivom ‘Moja ispovijest’. Zbirku poezije je uredio dugogodišnji suradnik Ogranka Ston – dr. sc. Vinicije B. Lupis, pjesnik i hrvatski književnik, koji je zbirku poezije popratio predgovorom o pjesničkoj ispovijesti slikarice Ane Paparelle. Pjesničku zbirku grafički je oblikovao i priredio za tisak Nikola Križanac, slike umjetničinih radova izradio je fotograf Darko Škrobonja, a zbirku je lektorirala Maja Čop.
U prizemlju kule Barabanta uz izložene radove preminule slikarice Ane Paparelle promociju zbirke poezije otvorila je tajnica Ogranka Ston Sandra Vuletić, koja je iznimno zaslužna za uspješni rad Ogranka, a stihove tijekom promocije čitale su: Marina Asturić, Petra Bilić Stepić i Nikolina Šerka Đuračić. Dugogodišnji predsjednik Ogranka Ston Joso Stepić prilikom promocije upoznao je nazočne o aktivnostima Ogranka i ovogodišnjim izdanjima, kao i o samom projektu izdavanja ove zbirke poezije kao hommagea umjetnici, te je istaknuo kako je ona svojim umjetničkim radom obogatila Ston i njegovu likovnu baštinu. Vinicije B. Lupis je kao urednik zbirke govorio o važnosti umjetnosti i pjesničkom radu umjetnice. Umjetnost je poput iskaza ljubavi, ona je svijest o tome da ovisimo jedni o drugima. Riječ ne ublažuje patnju i bol, ali je čini podnošljivijom. Umjetnost je povezala Ogranak Ston i slikaricu Anu Paparellu dugogodišnjim sponama uzajamne ljubavi, tijekom ljetnih likovnih kolonija i izlaganja u Stonu. Srednovjekovni grad Ston na ovaj način dokazao je kako umjetnost još uvijek živi u njegovim porama, a zahvalu na trudu i izdavačkom poduhvatu u ime slikaričine obitelji iskazala je njena kćer, slikarica Marija Paparella, supruga Christiana Legentila, umjetnika koji veći dio godine stvara i slika u Stonu i na Brocama. Predstavljanje zbirke poezije u prizemlju srednjovjekovne stonske kule – galerije upriličeno u organizaciji Ogranka u Stonu i brojnih matiara iz Stona i okolice dokazalo je postojanje stalne iskre kulturnih htijenja koju vrijedni članovi Ogranka Ston održavaju svojim samoprijegornim radom i u budućem izdanju o monografiji grada Sebaste, rodnog grada sv. Vlaha.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist