Kultura

FOTO ‘Moja ispovijest’ Ane Paparelle

U kuli Barabanata u Stonu sinoć je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Stonu upriličena promociju zbirke poezije Ane Paparelle, akademske slikarice i pjesnikinje.

Preminula slikarica Ana Paparella provela je cijeli svoj radni vijek radeći kao likovni pedagog u Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu, gdje je prenijela senzibilitet za umjetničko stvaranje mnogim generacijama Splićana. Prvu zbirku pjesama Vjetrovi odasvud izdala je 1968. godine. Sudjelovala je godinama na likovnim kolonijama u Stonu u organizaciji Ogranka MH u Stonu koji joj se posthumno odužio za dugogodišnju suradnju i nesebično davanje izdavanjem zbirke poezije pod nazivom ‘Moja ispovijest’. Zbirku poezije je uredio dugogodišnji suradnik Ogranka Ston – dr. sc. Vinicije B. Lupis, pjesnik i hrvatski književnik, koji je zbirku poezije popratio predgovorom o pjesničkoj ispovijesti slikarice Ane Paparelle. Pjesničku zbirku grafički je oblikovao i priredio za tisak Nikola Križanac, slike umjetničinih radova izradio je fotograf Darko Škrobonja, a zbirku je lektorirala Maja Čop.
U prizemlju kule Barabanta uz izložene radove preminule slikarice Ane Paparelle promociju zbirke poezije otvorila je tajnica Ogranka Ston Sandra Vuletić, koja je iznimno zaslužna za uspješni rad Ogranka, a stihove tijekom promocije čitale su: Marina Asturić, Petra Bilić Stepić i Nikolina Šerka Đuračić. Dugogodišnji predsjednik Ogranka Ston Joso Stepić prilikom promocije upoznao je nazočne o aktivnostima Ogranka i ovogodišnjim izdanjima, kao i o samom projektu izdavanja ove zbirke poezije kao hommagea umjetnici, te je istaknuo kako je ona svojim umjetničkim radom obogatila Ston i njegovu likovnu baštinu. Vinicije B. Lupis je kao urednik zbirke govorio o važnosti umjetnosti i pjesničkom radu umjetnice. Umjetnost je poput iskaza ljubavi, ona je svijest o tome da ovisimo jedni o drugima. Riječ ne ublažuje patnju i bol, ali je čini podnošljivijom. Umjetnost je povezala Ogranak Ston i slikaricu Anu Paparellu dugogodišnjim sponama uzajamne ljubavi, tijekom ljetnih likovnih kolonija i izlaganja u Stonu. Srednovjekovni grad Ston na ovaj način dokazao je kako umjetnost još uvijek živi u njegovim porama, a zahvalu na trudu i izdavačkom poduhvatu u ime slikaričine obitelji iskazala je njena kćer, slikarica Marija Paparella, supruga Christiana Legentila, umjetnika koji veći dio godine stvara i slika u Stonu i na Brocama. Predstavljanje zbirke poezije u prizemlju srednjovjekovne stonske kule – galerije upriličeno u organizaciji Ogranka u Stonu i brojnih matiara iz Stona i okolice dokazalo je postojanje stalne iskre kulturnih htijenja koju vrijedni članovi Ogranka Ston održavaju svojim samoprijegornim radom i u budućem izdanju o monografiji grada Sebaste, rodnog grada sv. Vlaha.

Pročitajte još

GERANIUM NAGRAĐEN GROMOGLASNIM APLAUZOM Odigrana posljednja dramska premijera 70. Igara

Dulist

‘ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM’ Izložba Kineske akademije u Umjetničkoj galeriji

Dulist

DRAMITI ILI NE DRAMITI? ‘Ukroćena goropadnica’ dramske družine Dubrovačkih knjižnica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija