Županija

FOTO Mladi Županije obilježili svoj dan u Pločama

FOTO Mladi Županije obilježili svoj dan u Pločama

Međunarodni dan mladih obilježen je ovog utorka u Pločama gdje su uz podršku Dubrovačko-neretvanske županije boravili mladi Dubrovnika i Župe dubrovačke u okviru aktivnosti županijskoga Savjeta mladih.

Domaćin obilježavanja bio je Grad Ploče, koji je u suradnji s Udrugom studenata grada Ploča pripremio raznovrstan program. Na početku je održan okrugli stol o aktivnom sudjelovanju mladih, temi ovogodišnjeg Dana mladih. O svrsi obilježavanja toga dana govorila je Ivana Grkeš, voditeljica Kluba za mlade Europskog doma Dubrovnik, a Adriana Kremenjaš-Daničić je u ime te udruge pozvala mlade da surađuju na zajedničkim projektima, za čiju se provedbu sredstva mogu tražiti na svim razinama, od lokalne do europske.

Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić istaknuo je nužnost pravovremenog i kvalitetnog informiranja mladih o pravima i mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, kako bi se nakon studija i stjecanja prvih radnih iskustava u drugim dijelovima Hrvatske ili inozemstvu što veći broj mladih vraćao u svoju županiju. Voditelj Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu Hrvoje Butigan i informatorica u centru Europe Direct Dubrovnik Katarina Mikjel predstavili su mogućnosti prakse i zapošljavanja u europskim institucijama, na što se nadovezala glasnogovornica dubrovačkog Sveučilišta Sandra Buratović predstavivši mogućnosti studiranja u inozemstvu.

Predsjednik županijskog Savjeta mladih Romano Radonić pozvao je mlade iz Ploča da se kandidiraju za članstvo u gradskom Savjetu mladih, za koji gradske vlasti Ploča upravo pripremaju odluku o osnivanju. Nakon okruglog stola za mlade je upriličena vožnja po Baćinskim jezerima i druženje na gradskoj plaži uz svirku pločanskih bendova.

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. kolovoza diljem svijeta od 1999. godine, a cilj je istaknuti potencijale mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu. Tribine, koncerti, kulturna događanja, humanitarne akcije – prigoda su da mladi javno progovore o svojim potrebama, interesima i pravima i predlože rješenja za svoje probleme. Na temelju zaključaka radionica za mlade Europskog doma Dubrovnik županijsko obilježavanje Međunarodnog dana mladih svake se godine organizira u suradnji s nekim od gradova ili općina u našoj županiji. Prošle je godine domaćin bila Općina Blato, a ovogodišnji je domaćin bio Grad Ploče.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist