DuList IN

FOTO/MEDITERANSKI SAJAM Bogatstvo domaćih i tradicionalnih hrvatskih proizvoda na jednom mjestu

FOTO/MEDITERANSKI SAJAM Bogatstvo domaćih i tradicionalnih hrvatskih proizvoda na jednom mjestu

 

Šesnaesti Mediteranski sajam u hotelu Tirena službeno je otvoren ovoga petka. Na njemu su sudjelovali brojni uzvanici, a ni ove godine nije nedostajalo dobre atmosfere, velikog interesa građana,  ali ni kvalitetnih domaćih proizvoda.

Uzvanici su se kratko obratili svim prisutnima čime je uz pjesmu, zvukove harmonike i gitare sajam službeno otvoren.

– Drago mi je što su se svi uzvanici i izlagači odazvali. Kako je jasno vidljivo sajam je pun i mjesta nam još uvijek nedostaje. To je interesantno pitanje za gradonačelnika koji nam je i obećao kako će se ovaj sajam još proširiti jer jasno je kako za njega postoji ogroman interes. Najviše jer je ovo prvi specijalistički sajam na području Hrvatske, ali i zbog velikog broja OPG-ova koji nastaju u Hrvatskoj iz godine u godinu – kratko je ispričao organizator sajma, Vedran Kraljević.

– Posebno želim pohvaliti gospara Kraljevića što je prije 16 godina prepoznao nešto što je sada već dugogodišnja tradicija, a to je ovaj sajam. Ove godine vrijeme je učinilo svoje i siguran sam da na sajmu neće nedostajati gužve. Ključno je da potičemo naše proizvode i njihovu proizvodnju. U trenutcima kada hrvatski i dubrovački turizam bilježe rekorde, moramo znati da dolazi ono drugo vrijeme. Vrijeme u kojem će se konkurencija buditi i vrijeme u kojem će presuditi kvaliteta. Kvaliteta znači promicati vlastite proizvode kroz turizam. Kada postignemo jednake uspjehe u poljoprivredi kao i u turizmu tada možemo reći da smo uspješan grad, županija ali i država – poručio je gradonačelnik Mato Franković.

– Poljoprivredna komora radi na području cijele Hrvatske kako bi iskorijenili GMO hranu. Kada u hotelima i ugostiteljstvu bude u potpunosti hrvatska hrana i proizvodi tada ću ja kao predsjednik komore biti zadovoljan. Budućnost Hrvatske je u opstanku obiteljskih gospodarstava na kojoj želimo temeljiti našu poljoprivredu. Ovaj sajam je zaista pokretač i on ima svoju dušu te tradiciju – izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

– Veseli me šetati kroz ovaj sajam i vidjeti izlagače iz svih krajeva Republike Hrvatske. Ovaj sajam je iz godine u godinu sve veći i veći. Siguran sam da je upravo on brojnim izlagačima pomogao u plasiranju – poručio je zamjenik župana Joško Cebalo.

Građani su se tratali sočivom, a svakako najkušaniji proizvod bio je poljički soparnik.

– Poljički soparnik je sirotinjsko jelo koje su u prošlosti pripremale naše bake, prabake, majke i svekrve. Sada je ono postalo tradicionalno jelo zaštićeno certifikatom o zemljopisnom podrijetlu. On se sastoji od razvaljanog tijesta ispečenog na užarenom kominu u žeravici i lugu, a punjen je češnjakom, blitvom, kapulom, češnjakom i maslinovim uljem. Okruglog je oblika promjera od 15 do 90 centimetara, a sječe se na romboidne komade pašajke i okrajke – ispričali su nam vrijedni članovi OPG-a Šarić.

Kako je izgledalo otvaranje sajma pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist