Hrvatska

FOTO Marić: ‘Izvoz je najzdravije tkivo hrvatskog gospodarstva’

FOTO Marić: 'Izvoz je najzdravije tkivo hrvatskog gospodarstva'

Sedamnaestoj međunarodnoj konferenciji za poticanje izvoza u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvoj održanoj ovog četvrtka u Dubrovniku prisustvovali su čelnici Europske investicijske banke i Bernske unije.

Predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko konferenciju je otvorila u prostorima hotela Valamar President.

– Prošle godine smo obilježili 25 godina postojanja i poslovanja HBOR-a. Ove godine obilježavamo još jedan jubilej; dvadeset godina od osiguranja izvoza. Velika količina dobiti ostvaruje se iz ulaganja u vlasnički kapital. Kod nas to nije slučaj, ali primijetili smo potrebu i nedostatak tog instrumenta i prostora na tržištu – započela je Perko.

Sudionike je pozdravio i ministar financija Zdravko Marić, inače i bivši predsjednik upravnog odbora HBOR-a.

– Hrvatska petu godinu zaredom ima višak na platnoj bilanci. Tome su najviše pridonijeli turistički sektor i izvoz roba koji je nakon ulaska u Europsku uniju pokazao sve potencijale koje imaju poglavito poduzetnici i izvoznici koji su konkurentni i koji imaju spremne proizvode i koji su naš formalni ulazak kao najmlađe članice iskoristili na adekvatan način. Današnja situacija što se tiče javnih financija je značajno drugačija i rekao bih bolja nego što je bila, a već treću godinu u nizu bilježimo smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u – izjavio je Marić kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je tijekom konferencije bio na Hvaru, prilikom Dana hrvatskog turizma.

Marić je najavio i sutrašnju sjednicu Vlade na Hvaru na temu razvojne politike i gospodarskog napretka otoka. U nastavku predavanje o trenutnom stanju globalnog poslovanja održao je Paul Maidment, direktor analiza u tvrtki Oxford Analytica, dok je o ulozi i radu Bernske unije govorio njen glavni tajnik Vinco David.

– Vrlo nam je drago podržati ovu konferenciju, kao što smo podržali i generalni sastanak Bernske unije u Parizu prošlog tjedna. Velik dio našeg rada na polju geopolitičke analize je od očitog i izravnog značaja za svakoga tko je uključen u globalnu trgovinu i onih koji tu trgovinu osiguravaju ili financiraju – pojasnio je Maidment o radu Oxford Analytice.

Na panel ‘Izvozno-kreditno osiguranje kao ključan element internacionalizacije poslovanja’ koji je uslijedio, uz Perko i Marića sudjelovali su Ivan Bahun, predsjednik uprave Končar – električna vozila d.d., Niek van der Beek, izvršni direktor za razvoj i međunarodno poslovanje tvrtke Atradius Dutch State Business, Vazil Hudák, potpredsjednik Europske investicijske banke, i Beatriz Reguero Naredo, izvršna direktorica španjolskog CESCE-a.

Konferenciju je zatvorilo predavanje ‘U kakvom ćemo svijetu poslovati u budućnosti’ istaknutog hrvatskog astronoma Korada Korlevića.

Đivo Glanz

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist