Županija

FOTO ‘Malvasija vino za bogove’ Iva Oreškovića

FOTO 'Malvasija vino za bogove' Iva Oreškovića

‘Malvasija vino za bogove’ naziv je knjige dr.sc. Iva Oreškovića, koja je danas u Banje Beach restoranu predstavljena gospodarstvenicima, konavoskim vinarima i medijima.

– Držim da dubrovačka Malvasija zaslužuje na jedan drugačiji način prezentirana, zato što ona jedina ima svoju zabilježbu u izvornom arhivskim dokumentima. Kao što sam napisao u knjizi, ne moramo pribjegavati nikakvim legendama, ni izmišljati priče, samo trebamo govoriti istinu o ljudima koji su zabilježili pojavnost Malvasije u vremenu kada su živjeli – istaknuo je autor knjige Ivo Orešković, napominjući i to da bilo da se radilo o ljudima koji su gradili Grad ili onima koji su promišljali budućnost Grada i naroda.

– Malvasija je trajna, da je neuništiva dokazalo se i nakon rata, a danas možemo s ponosom kazati da se Malvasija u dubrovačkim restoranima nalazi kao jedno vrhunsko vino koje osvjetlava obraz Grada i nas konavoskih vinara – zaključio je Orešković.

Ivo Orešković već ranije je objavio knjigu ‘Malvasija’, koja govori o povijesti ovog vina, a sve s ciljem njegove revitalizacije. Zanimljivo je istaknuti kako Malvasija u doba Dubrovačke Reublike nije bila u slobodnoj prodaji. Smio ju je prodavati samo onaj tko je imao svoj vinograd.

Nakon predstavljanja nove Oreškovićeve knjige upriličena je i degustacija malvasije i drugih konavoskih vina uz tratamenat.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist