Politika

FOTO “Malo iskustva, ali puno volje i vjere”

FOTO "Malo iskustva, ali puno volje i vjere"

Hrvatski laburisti – Stranka rada predstavili su svoju listu kandidata za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na predstojećim lokalnim izborima, kao i Etički kodeks, skup etičkih načela kojih će se držati u upravljanju Gradom.

– U prosjeku svi skupa imamo vrlo malo političkog iskustva, ali jako puno entuzijazma, optimizma, volje i vjere da se stvari mogu pokrenuti na bolje i da možemo napraviti neke pozitivne pomake te kako ima smisla ovo što radimo – kazao je nositelj liste i kandidat za gradonačelnika Matko Bupić.

– Ono po čemu smo drukčiji jest i činjenica što na listi imamo 48 posto žena, njih 12 od 25 kandidata. Također, na listi je 44 posto mladih, kao i 72 posto visko obrazovanih – objasnio je Bupić.

– Ono što ovu listu, kao i sve kandidate, izdvaja i čini drukčijim od drugih, jest etički kodeks, po čemu smo prva politička snaga. Riječ je o etičkim pravilima za nas same, kojih se mi želimo držati, a danas se na njih i javno obvezujemo. Ako ih prekršimo, spremni smo biti prozvani za neprincipijelnost i podnijeti ostavke – istaknuo je Bupić.

Laburisti Etički kodeks neće ponuditi drugim sudionicima izbora, jer imaju 'svoje viđenje politike', a neće niti sudjelovati u proslavi Međunarodnog dana rada jer im situacija u državi ne daje razlog za slavlje.

– Bilo kakvo organiziranje graha ili paste šute bilo bi u ovo doba u najmanju ruku populistički, ako čak i ne licemjerno – kazala je Dolores Lujić, druga na listi i kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika.
 
 

Lista kandidata Hrvatskih laburista – Stranke rada za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika

1. dr. sc. Matko Bupić
2. Dolores Lujić, dipl. iur.
3. Maro Kristić, mag. oecc.
4. Srđan Vrtikapa, dipl. oec.
5. Dinko Plenković, dipl. ing.
6. Mario Buconić, mag. medior. publ.
7. Petra Ljubičić, Mag. rel. publ.
8. Boris Ćirić-Bagarić
9. Azra Hadžić, mag. rel. publ.
10. Tonći Skvrce. dipl. ing.
11. Ivana Radić, dipl. arh.
12. Mirsad Kusturica, ing.
13. Vesna Babarović, mag. soc. rada
14. Grgo Raič, dipl. ing.
15. Anamarija Mladošić
16. Hrvoje Pešel, univ. bacc. ing. nav. techn.
17. dr. sc. Maja Žitinski
18. Stjepan Rezo, univ. bacc. nov. et rel. publ.
19. Nikolina Korać, mag. oec.
20. Ivana Barbarić
21. Andrea Vučićević
22. Srđan Vrdoljak
23. Ivana Šanje, mag. oec.
24. Mirna Kmetović
25. Ivan Nikolić, ing.

 
 

Etički kodeks Laburista

U laburističkom etičkom kodeksu uređuje se ponašanje u pet sfera. Kod sudjelovanja građana u odlučivanju Laburisti će volju građana izraženu u anketama, javnim raspravama i referendumima smatrati obvezujućim.

Prilikom zapošljavanja i imenovanja, obvezuju se na transparentno zapošljavanje, koje će počivati na znanju, odgovornosti i sposobnostima. Također, Laburisti su se obvezali u trenutku stupanja na dužnost objaviti vlastite imovinske kartice, potvrde o nekažnjavanju za djela korupcije, krađe i uzurpiranja javnog vlasništva, kao i dokumenata kojim se za poduzetnike jamči kako nisu u sukobu s normama zaštite radnika.

Laburisti također u Etičkom kodeksu jamče da im se dužnosti neće akumulirati. Tako će gradonačelnik i njegovi zamjenici poštovati odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa te će dužnosti i upravnim vijećima i nadzornim odborima obavljati bez naknade. Laburistički predsjednik Gradskog vijeća i gradski vijećnici primat će naknadu samo za jednu dužnost, ukoliko budu imenovani u više njih.

Također, u pogledu poslovanja s Gradom, neće moći poslovati s Gradom vlastita tvrtka, kao ni tvrtke uže rodbine gradonačelnika, njegovih zamjenika, vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist