Zanimljivosti

FOTO Mališani se susreli s hitnim službama

FOTO Mališani se susreli s hitnim službama

Učenici Osnovne škole Ivana Gundulića imali su se priliku danas upoznati s hitnim službama, koje su im povodom Dana civilne zaštite demonstrirale svoj rad.

Penjali su se tako mališani na policijske motore, zavirivali u vozila hitne pomoći te vatrogasne cisterne, a imali su i priliku čuti kako zvučne sirene koje stanovnike upozoravaju na različite opasnosti. Pokazna vježba i edukacija za dubrovačke mališane upriličena je u organizaciji Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, u suradnji s OŠ Ivana Gundulića. Održan je tako kratak prikaz sustava zaštite i spašavanja, a žurne službe su praktično demonstrirale svoj rad na školskom igralištu. Učenicima su također podijeljene edukativne bojanke i promotivni materijali na temu zaštite i spašavanja.

U praktičnoj demonstraciji aktivnosti žurnih službi predstavili su se Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska, HGSS Stanica Dubrovnik, Zavod za hitnu medicinu DNŽ i JVP Dubrovački vatrogasci, te pripadnici postrojbi Civilne zaštite. Dan civilne zaštite u Hrvatskoj i svijetu obilježava se 1. ožujka. Naime 1. ožujka 1972. je osnovana Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu pri UN-u. Generalna skupština Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, 18. prosinca 1990. godine, proglasila je da se 1. ožujka obilježava kao Svjetski dan civilne zaštite.

Vlada Republike Hrvatske je svojom Odlukom od 21. siječnja 1992. godine proglasila 1. ožujka Nacionalnim Danom civilne zaštite i u našoj zemlji, što je bio prvi korak Republike Hrvatske, od dobivanja samostalnosti u izražavanju svoje temeljne orijentacije za uspostavljanje veza, suradnje i komunikacije sa zemljama svijeta u djelatnosti zaštite i spašavanja.

Pročitajte još

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović