Natrag
18.2.2019 12:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Mališani se susreli s hitnim službama

26.2.2013 @ 12:06 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti
15;15

Podijelite:

Učenici Osnovne škole Ivana Gundulića imali su se priliku danas upoznati s hitnim službama, koje su im povodom Dana civilne zaštite demonstrirale svoj rad.

Penjali su se tako mališani na policijske motore, zavirivali u vozila hitne pomoći te vatrogasne cisterne, a imali su i priliku čuti kako zvučne sirene koje stanovnike upozoravaju na različite opasnosti. Pokazna vježba i edukacija za dubrovačke mališane upriličena je u organizaciji Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, u suradnji s OŠ Ivana Gundulića. Održan je tako kratak prikaz sustava zaštite i spašavanja, a žurne službe su praktično demonstrirale svoj rad na školskom igralištu. Učenicima su također podijeljene edukativne bojanke i promotivni materijali na temu zaštite i spašavanja.

U praktičnoj demonstraciji aktivnosti žurnih službi predstavili su se Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska, HGSS Stanica Dubrovnik, Zavod za hitnu medicinu DNŽ i JVP Dubrovački vatrogasci, te pripadnici postrojbi Civilne zaštite. Dan civilne zaštite u Hrvatskoj i svijetu obilježava se 1. ožujka. Naime 1. ožujka 1972. je osnovana Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu pri UN-u. Generalna skupština Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, 18. prosinca 1990. godine, proglasila je da se 1. ožujka obilježava kao Svjetski dan civilne zaštite.

Vlada Republike Hrvatske je svojom Odlukom od 21. siječnja 1992. godine proglasila 1. ožujka Nacionalnim Danom civilne zaštite i u našoj zemlji, što je bio prvi korak Republike Hrvatske, od dobivanja samostalnosti u izražavanju svoje temeljne orijentacije za uspostavljanje veza, suradnje i komunikacije sa zemljama svijeta u djelatnosti zaštite i spašavanja.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana