Zanimljivosti

FOTO Male ruke izradile slikovnice o našem vitezu Orlandu

FOTO Male ruke izradile slikovnice o našem vitezu Orlandu

Mališani Dječjeg vrtića Pčelica i učenici Osnovne škole Marina Držića, u pratnji odgajateljica i učiteljica u utorak su u Luži predstavili dvije slikovnice vlastite izrade o legendi o Orlandu, kao dio Orlandove godine.

– Tko smo mi ustvari? Mi smo pjevači, plesači, crtači, mi smo igrači, srčani sportaši i navijači. Mi smo vam konstruktori, istraživači, izumitelji, sakupljači. Bavimo se ugostiteljstvom, arhitekturom, dizajnom, modom, glazbom, igramo se i kroz igru najbolje učimo. Mi vam rastemo i grabimo naprijed velikim koracima. Učimo o sebi i o svijetu oko sebe, oponašajući roditelje, svoje bližnje, upijajući taj svijet koji nam odrasli posreduju. Odrasli nas uče korijenima, a mi te korijene njegujemo – o vrtićarima iz Pčelice rekla je odgajateljica Diana Brkić.

Podsjetila je i da su u vrtiću Pčelica već odavno čuvari baštine. Tako su sudjelovali i u projektu očuvanja ljetnikovaca ‘Probudimo divove’, čijom su prilikom pokrenuli i vrtićki list. U projektu izrade slikovnice ‘Orlando hrabri vitez’ pomogli su im Europski dom Dubrovnik, restaurator Dživo Dražić, Dubrovačke knjižnice – ogranak Mokošica i Grad Dubrovnik.

– U gradu često provodimo vrijeme, jer kako se bolje upija kultura nego kad si njome okružen – zaključila je.

Nikoleta Ivanković je predvodila Pčelicu u pjesmi Orlando koja je popratila predstavljanje slikovnice, a glazbu je skladala Lina Ivanković, tekst je napisala Diana Brkić, sve u glazbenoj produkciji Giorgia Baranca.

Slikovnicu su izradili i osnovnoškolci prvog razreda OŠ Marina Držića, i to imenom ‘Legenda o Orlandu’, a njihov rad predstavila je učiteljica Ivana Kašikić.

– Kako je nastala naša slikovnica? Bila sam potaknuta 600. obljetnicom Orlanda u Dubrovniku. Posjetila sam našu znanstvenu knjižnicu gdje sam iščitavala različitu literaturu, i djeci pronašla jednu jako zanimljivu ljubavnu priču između našeg Orlanda i djevojke iz bogate obitelji, i tako je krenula naša slikovnica. Tekst smo radili s dječakom Tonijem Miloševićem, a kad je tekst bio gotov, zajedno sa svim đacima smo radili ilustracije – pojasnila je Kašikić, i predala riječ učenici Marti.

– Okupili smo se danas ovdje kako bismo vam pokazali koliko smo vrijedni bili – veselo je izjavila mala Marta.

Djeca su obje slikovnice uručili ravnateljici Dubrovačkih knjižnica Jeleni Bogdanović i glavnoj sestri pedijatrije OB Dubrovnik Anki Drobac.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić pohvalila je njihov rad, spomenuvši da je predstavljanje slikovnica prvi dio dječjeg programa Orlandove godine.

– Program ne staje do kraja godine, ovo je godina Orlanda. Ovo je lijepa prigoda da vidimo kako su i djeca i njihove odgajateljice odnosno učiteljice kreativni i kako zapravo kad se male ruke slože, sve se može. Radi se i o plemenitoj gesti s njihove strane. Naime jedan dio slikovnica će se pokloniti pedijatrijskom odjelu dubrovačke bolnice za njihov projekt ranog čitanja, i naravno za svu djecu koja u bolnici moraju provesti neko vrijeme, a drugi dio slikovnica ide Narodnoj knjižnici Dubrovnik za dječji odjel – rekla je Tepšić, osvrnuvši se i na novu stratu koju su vatrogasci istog jutra postavili na Zvonik.

Nakon predstavljanja djeca, ali i svi prisutni, mogli su se počastiti sladoledom Orlando slastičarnice Dolce Vita te Orlando čokoladicama.

Đivo Glanz

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist