DuList IN

FOTO Ma tko bi im odolio! Bliže se ‘Dani Jegulje’

FOTO Ma tko bi im odolio! Bliže se 'Dani Jegulje'

U restoranu japanske hrane Takenoko danas su svečano najavljeni nadolazeći ‘Dani jegulje u Neretvi’ koji će se održati od 18. do 20. studenog u organizaciji udruge Maškadur Opuzen u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA-om.

Manifestaciju ‘Dani jegulje u Neretvi’ prošle je godine pokrenula udruga Maškadur, a cilj manifestacije je očuvanje materijalne i nematerijalne baštine doline Neretve, dok se u isto vrijeme želi potaknuti novi segment razvoja profilirajući Neretvu kao gastronomsko i kulturno središte. Prepoznavši priču o jegulji Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA lani su oformile Tematsku turističku cestu ‘Neretva dolina života’ s ciljem snažnijeg gospodarskog razvoja neretvanskog kraja.

– Današnju događanje organizirali su Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA koji su se u sklopu projekta ‘Well Food’ pobrinuli za prikupljanje sredstava EU i za ovu svrhu. Želimo promovirati Neretvu i jegulju kao jedan brend kojim bi mogli privući puno turista u našu dolinu Neretve. Županija i DUNEA osobito rade na razvoju ruralnog prostora naše županije. U tom smislu osobito se radi na razvoju i promociji ruralnog turizma. Vjerujemo da bi u ovom razdoblju jeseni, u razdoblju nakon sezone, a opet prije svih blagdanskih događanja upravo jegulja mogla biti jedan razlog koji bi mogao dovesti što više turista u ovo naše područje – istaknula je Marijana Aksić Vitković iz Regionalne razvojne agencije DUNEA-e te je pozdravila i zahvalila svim nazočnima u ime Dubrovačko-neretvanske županije.

– Udrugu Maškadur smo osnovali baš zato što smo vidjeli da imamo jako puno prostora za pokazati što sve naša prekrasna delta Neretve ima i zato što smo svjesni da možemo brendirati Neretvu kroz gastronomsku dimenziju, jer je jegulja zaista jedna jedinstvena delicija našeg kraja. Vidjeli smo da ‘Dani jegulje’ mogu biti poticaj ruralnom razvoju u gastronomskom i poljoprivrednom smislu, ali i da kroz udrugu možemo pripomoći zaštiti jegulje. Riječ je o jednoj od najugroženijih vrsta u EU, a mi je nastojimo sačuvati za buduće naraštaje – rekla je Monika Prović iz udruge Maškadur te sve nazočne pozvala da sudjeluju u nadolazećim Danima jegulje u dolini Neretve.

Svi nazočni imali su priliku kušati vino Vinarije Prović i neretvanski brudet kojeg je spravila gospođa Franka, kuharica hotela Merlot u Opuzenu, a događaj su posebno začinile predstavnice KUD Metković.

Program ‘Dana jegulje u Neretvi’ otvara se ujutro u petak 18.11. u hotelu Merlot u Opuzenu, gdje se od 9:30 sati održava znanstveno-stručni skup ‘Jegulja u tratama EU’. U popodnevnim satima održava se predavanje ‘Jegulja – gastronomija, mitovi i legende’, a zatim slijedi domjenak. U subotu 19.11. od 11:00 sati na Trgu kralja Tomislava u Opuzenu počinje Sajam neretvanskih delicija, a u nedjelju 20.11. program ‘seli’ na Trg kralja Tomislava u Metkoviću gdje se od 10:00 sati održava gastro-izložbeno-glazbena manifestacija.

Više pogledajte na službenoj stranici.

Pročitajte još

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist