Kultura

FOTO ‘Linija ukinutog horizonta’ Ivone Vlašić

FOTO 'Linija ukinutog horizonta' Ivone Vlašić

‘Linija ukinutog horizonta’ izložba je dubrovačke umjetnice Ivone Vlašić koja je otvorena u utorak navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

U ovoj multimedijalnoj izložbi iznesen je dubok i oštar uvid u ono što se uradilo, zabilježilo i stvorilo. Tematiziraju se uvijek oprečne teme života i smrti, apsolutnog bitka i apsolutnog duha. Izložba ‘Linija ukinutog horizonta’ nastavlja se na prijašnje serije radova ‘Negdje između’ iz 2010. – 2012., 2017. – 2018. i ‘Horizonti’ 2012. – nadalje, i u radovima ‘Ispod površine’ 2017., ‘Mene sram’ 2017. i ‘Bez naziva’ 2018.

Na tragu filozofskih, religijskih, antopoloških, socioloških i društveno-političkih pitanja, autorica nastoji pronaći ‘čisto mjesto’ propitujući mogućnost njegovog postojanja, istaknuto je u najavi. Raspravlja o pojavi ukidanja čovjeka i grada i za polaznu točku ima rodni grad, Dubrovnik, koji u njezinim radovima predstavlja platformu za propitivanje pojmova: istina, sloboda, moral, pravda…

Lomovi koji se pojavljuju u njenim fotografijama označuju mrak, prijetnju smrti istovremeno upisujući u sebe senzibilnu i snažne podražaje. Fotografije upućuju na poniznost u kojoj, kao i u mraku, nestaju sve oznake i okovi ljudi gdje se postavljaju metafizička pitanja o čovjekovu fizičkom tijelu i njenim odnosom s apsolutnim duhom.
Kustosica ove izložbe, koja ostaje otvorena do 24. lipnja, je Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist