Kultura

FOTO/LIKOVNA RADIONICA Evo kako župski školarci vide Orlanda

FOTO/LIKOVNA RADIONICA Evo kako župski školarci vide Orlanda

Odlučili smo napraviti veselog Orlanda, ipak se radi o dječjoj radionici pa boje pršte – rekla je Jasmina Runje, muzejska pedagoginja Doma Marina Držića na izložbi likovne radionice ‘Orlando Europeo’ povodom Dana Europe u četvrtak u prostorima Doma.

Na početku likovne radionice polaznici su se upoznali s likom i djelom viteza Rolanda, u Dubrovniku poznatog kao Orlanda. Osnovnoškolci su izradili pet različitih Orlanda iz pet različitih europskih gradova – Dubrovnika, Nordhausena, Rige, Cheba i Bremena.

– Dom Marina Držića se pridružio obilježavanju Dana Europe, i kako je ovo godina Orlanda napravili smo likovnu radionicu Orlando Europeo. Radimo pet Orlanda iz europskih gradova i služili smo se slikarskom tehnikom grataža. Najprije nanesemo pastelnu boju gusto na papir, nakon čega ju premažemo akrilikom i tušem, a završni dio je gratanje s čačkalicama ili nekim oštrim predmetom po površini tako da izvlačimo lik samog Orlanda iz papira – objasnila je.

– Radionica se u Domu Marina Držića održavala već neko vrijeme, a na njima smo pripremili 5 štafelaja s Orlandom i 5 reprodukcija na forex materijalima. Danas smo imali pokazni sat s učenicima Župe dubrovačke da vidimo sam proces izrade – pojasnila je Runje.

Jedanaestero polaznika dolazi iz OŠ Župe dubrovačke u pratnji njihove mentorice, akademske kiparice i nastavnice likovne umjetnosti Ivane Lujak.

Inače, cilj likovne radionice je razvijanje vlastite likovne pismenosti, kreativnog pristupa likovnom problemu, upoznavanje sa skulpturom Orlanda u svom životnom okruženju kao i okruženju šire, međunarodne zajednice te njegovim povijesno-kulturološkim značajkama.

Đivo Glanz

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist