DuList INKultura

FOTO Legenda o Parcu ispričana glagoljicom i dječjim crtežima

FOTO Legenda o Parcu ispričana glagoljicom i dječjim crtežima

Saloča od zrcala danas je bila ispunjena dječjim smijehom i oduševljenjem – predstavljena je slikovnica ‘Legenda o svetom Vlahu’ autorice – učiteljice Ivane Radaljac.

Predstavljanje je organiziralo Društvo za afirmiranje i promicanje knjige i stripa ‘Slagalica’, a uz samu slikovnicu, koja je kako tehnički tako i vizualno, zaista posebna, posjetitelji su uživali i u projekciji ilustracija koje su izradili učenici OŠ Lapad, prekrasnoj izložbi radova, te igrokazu OŠ Lapad koji je oduševio sve prisutne, a koji govori o legendi o Parcu.

Vrijedi dodati i još nešto po čemu je ova slikovnica zaista posebna – usporedno s hrvatskim jezikom, pisana je i glagoljicom! Upravo o tome, ali i o povijesti glagoljičnog pisma pričali su arheolozi Domagoj i Marta Perkić, koji su dječici donijeli i replike glagoljičnih ‘porukica’ pronađenih na lokalitetima Konavala i Župe.

Uz autoricu, na predstavljanju su govorili i glavna urednica Renata Zlatković, te predsjednica ‘Slagalice’ Marina Kljunak Čuikin, koje su se osvrnule na povezanost Parca i Dubrovnika, legendu, povijest, ali i načine na koji se, na primjer, može tiskati jedna slikovnica, te kako je posebnost ove slikovnice u tome što je uvrštena u službeni program obilježavanja Godine svetog Vlaha, 1700. obljetnice mučeničke smrti našeg Parca.

MNJ

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist