Županija

FOTO Kupite mandarine i poslušajte priču o voću s mirisom Mediterana

U subotu ujutro počela je štandovska prodaja mandarina iz doline Neretve na predjelu Pila.

Tamo će vas dočekati Ana, Ives i Antea iz Opuzena. Iz prve ruke će vam otkriti priče o uzgoju, zaštiti, ali i o berbi mandarina. Još će tu biti u nedjelju pa ako budete u prilici – posjetite ih.

Za vas smo se raspitali i za cijene. Tako 5 kilograma mandarina možete kupiti za 30 kuna, dok 3 kilograma koštaju 20 kuna. A tu su i klementine! Za kilogram ovog voća izdvojit ćete 10 kuna dok ćete za kilogram limuna, s naglaskom prodavačica da je ‘neprskan’, dati 20 kuna. U ponudi imaju i prirodni sok od mandarina čija litra košta 30 kuna.

Podsjetimo, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije već dva mjeseca je u tijeku Inicijativa samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske. Inicijativa s jedne strane uključuje proizvođače mandarina iz doline Neretve a s druge strane jedinice lokalne samouprave u RH, preko kojih se dolazi do krajnjih kupaca. Provodi se u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske i Udrugom gradova RH u vidu prodaje s kombija ili kamiona.

Pozivu Dubrovačko-neretvanske županije odazvalo se preko pedeset OPG-ova i preko četrdeset jedinica gradova i općina koji službenim Odobrenjima ustupaju javne površine iz svoje nadležnosti našim proizvođačima mandarina, u cilju što većeg plasmana mandarina putem direktne prodaje na domaćem tržištu.

U okviru ove Inicijative u tijeku je i manifestacija ‘Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu’ gdje dvadeset pet proizvođača mandarina iz doline Neretve plasira svoje proizvode na devet atraktivnih lokacija u gradu Zagrebu, putem štandovske prodaje.

Inicijativa iz dana u dan svjedoči o pozitivnim iskustvima s terena, kako neretvanskih proizvođača, tako i zadovoljnih kupaca diljem Hrvatske.

Na ovaj način pridonosi se očuvanju i promidžbi domaće poljoprivredne proizvodnje, koja u našoj županiji predstavlja drugu najvažniju gospodarsku djelatnost.

Pročitajte još

U akciji ‘Veliko srce za djecu Neretve’ prikupljeno 400 tisuća kuna

Dulist

SURADNJA S OPĆINOM STOLAC Županija pomaže obnovu jedne povratničke kuće

Dulist

‘NAJUZORNIJA SEOSKA ŽENA’ Blajka Jakica Cetinić osvojila posebnu nagradu za humanost

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija