Grad

FOTO Komemoracijom obilježena 23. obljetnica pogibije Rona Browna

Komemoracijom u Memorijalnoj kući Ronalda Browna obilježena je jutros 23. obljetnica pada američkoga vojnog zrakoplova kod Dubrovnika, u kojem je poginulo 35 putnika i članova posade, među njima i tadašnji američki državni tajnik za trgovinu Ronald Brown.

U sjećanje na tragičan događaj, u ime Grada Dubrovnika na komemoraciji je sudjelovala zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

– Grad Dubrovnik se s pijetetom prisjeća tragične nesreće od prije 23 godine, pogibije tadašnjeg ministra Ronalda Browna i cijele delegacije od 34 izaslanika, osjećajući duboko poštovanja i zahvalnost njima i Sjedinjenim Američkim Državama koja je za vrijeme Domovinskog rata a i kasnije bila jak i važan partner Hrvatskoj u razvitku i obnovi nakon rata. Ova godina predstavlja novu stranicu u odnosima dviju država s obzirom na uvođenje izravnog leta iz Philadelphije za Dubrovnik od lipnja, što predstavlja novi zamah u međudržavnim odnosima, kako gospodarskim i turističkim, tako i međusobnim prijateljskim odnosima SAD-a i Dubrovnika u kojem su američki turisti na drugom mjestu po brojnosti – rekla je zamjenica Tepšić.

U ime Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, prisutnima se obratila Sarah L. Groen, prva tajnica za politička i ekonomska pitanja.

– Počašćeni smo što možemo sudjelovati na ovom događaju. Bio je to vrlo tragičan događaj, ali doveo je do razvoja odnosa i suradnje dvaju zemalja tijekom godina, ne samo u gospodarstvu nego u drugim oblastima. – istaknula je Groen, te naglasila kako je broj američkih turista u Dubrovniku u porastu.

Delegacija se upisala u knjigu sjećanja. Na brdu sv. Ivan položit će se cvijeće i zapaliti svijeće na mjestu nesreće. Podsjetimo, dana 3. travnja 1996. dogodila se zrakoplovna nesreća na brdu Sv. Ivan nedaleko od ZL Dubrovnik u kojoj je stradalo izaslanstvo ministra trgovine SAD-a i skupina uglednih američkih poslovnih ljudi a čelu s državnim tajnikom Ronaldom Brownom. Živote je izgubila i posada zrakoplova te dvoje Hrvata.

Pročitajte još

DELUMBIJA U PETAK Gradonačelnik pozvao građane na oprez zbog najavljenog nevremena

Dulist

FRANKOVIĆ O SOLINSKOJ ULICI ‘Butući je bio osnivač tvrtke koja danas gradi spornu zgradu’

Dulist

17 GODINA BEZ KUPA Limeni krov užario javnost, razgovarali smo s vlasnicom

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija