Natrag
19.4.2019 03:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Koga su sve oduševile ‘Opasne veze’?

20.8.2014 @ 23:52 Dulist Kultura
26;26

Podijelite:

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskog narodnog gledališča Maribor, premijerno je u sklopu Vip programa Igara izveden neobarokni balet „Opasne veze“ na Boškovićevoj poljani.

 Subverzivan i kontroverzan, roman „Opasne veze“ Pierra Choderlosa de Laclosa po kojemu nastaje ovaj balet, predstavlja kritiku francuske aristokracije 18. stoljeća, naslonjenu na monarhiju i ancien régime. U njemu autor pripovjeda o okrutnoj igri zavođenja i osvajanja i izlaže demonske likove kojima suprostavlja tankoćutni svijet kreposne Madame de Tourvel. Roman je u 20. stoljeću doživio svoju filmsku i kazališnu „renesansu“, pa je nastalo mnogo filmskih produkcija „Opasnih veza“, no jedna od najpoznatijih svakako je ona u režiji Stephena Frearsa u kojoj su uloge ostvarili Glenn Close kao markiza, John Malkovich kao Valmont i Michelle Pfeiffer kao Madame de Tourvel.

Režiju i koreografiju baletne premijere, prve u povijesti Igara, potpisuju karizmatična Valentina Turcu, učenica Mauricea Béjarta ovjenčana brojnim nagradama, i Leo Mujić, diljem Europe jednako tražen koreograf i plesač, kojeg je hrvatska publika dobro upamtila baletom „Ana Karenjina“, premijerno prikazanom ove zime u zagrebačkom HNK za koji Mujić potpisuje koreografiju. Ovaj dvojac potpisuje i izbor glazbe na koju nastaju „Opasne veze“, a radi se uglavnom o interpretacijama kompozicija majstora baroka Georga F. Händela, Johanna S. Bacha, Antonija Vivaldija i dr. Ostala autorska imena koja festivalskoj publici osiguravaju vrhunski baletni doživljaj su kostimograf Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić i oblikovatelj svjetla Alexandar Čavlek. Baletni solisti su Anton Bogov u ulozi Vicomtea de Valmonta, Jelena Lečić kao Marquise de Merteuil i Catarina de Meneses kao Madame de Tourvel, a ostale uloge ostvaruju članovi baletnog ansambla SNG-a Maribor.

A tko je sve uživao večeras na premijeri, pogledajte u našoj fotogaleriji!

 

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana