Aktualno

FOTO Kanal pod Stradunom je očišćen, lakše se diše!

FOTO Kanal pod Stradunom je očišćen, lakše se diše!

Iz Gradske uprave izvijestili su kako je pri kraju čišćenje kanala mješovite odvodnje u povijesnoj jezgri ispod Straduna u duljini 30 metara, koje su još krajem veljače započeli Grad Dubrovnik i Vodovod.

-Odrađeni su i arhitektonski i arheološki snimak koji su prezentirani Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku i na temelju kojeg će se napraviti izvedbeni projekt. Nakon izrade ovog projekta uslijedit će sanacija zidova i izvedba kinete, odnosno dna kanala koje će materijalima biti prilagođeno lakšem otjecanju otpadne vode. Nakon što konzervatori odobre prijedlog krenut će se i u sanaciju zidova, što je planirano nakon sezone – ističu iz Grada Dubrovnika.

Objavljene fotografije, nastale nakon čišćenja, prikazuju kanal u svom punom profilu, a koji je prije čišćenja u nekim dijelovima bio gotovo sto posto začepljen.

-Posebno loše stanje bilo je na dionici kod Orlandovog stupa, koja je sada očišćena. Naime, kod velikih kiša ovaj kanal nije mogao apsorbirati padaline zbog popunjenosti taloga na visini od četiri petine kanala, u kojem je na dijelovima bilo samo pet centimetara slobodnog prostora – ističu iz Gradske uprave.

Podsjetimo kako je na nedavnom sastanku s dubrovačkim ugostiteljima gradonačelnik Franković izjavio kako su Dubrovnik i Stradun tek milimetri dijelili od potpune katastrofe.

-Gledali smo slike Straduna kako plavi kod velikih kiša. A kako neće ako oborinska i kanalizacijska odvodnja dođe do vrha 20 centimetara? Što bi nam se dogodilo da je bila još jedna jača kiša. Puknuo bi Stradun pa bi se sve izlilo. Bili bi u svim svjetskim medijima kao primjer nebrige o kulturnom dobru. A do toga nam je falio milimetar – rekao je tada gradonačelnik Mato Franković, najavivši kako će za potpunu sanaciju kanalizacije pod Stradunom biti potrebna godina dana.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist