DuList IN

FOTO Kako napreduje 3D model antičke Narone?

FOTO Kako napreduje 3D model antičke Narone?

Stipan Ujdur, umirovljenik iz Opuzena, već se osam godina bavi izradom trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti, a većina njegovih radova uvrštena je na mapu Google Eartha.

Nakon što je izradio 3D modele Ljetnikovca Gundulić u Gružu, Crkve svetog Vlaha, Franjevačkog samostana i Crkve Male braće te Dioklecijanove palače u Splitu, na red je došla antička Narona u Vidu kod Metkovića, o čemu smo pisali još u srpnju 2017. godine. Inače, na izradi ovog 3D modela uz Ujudra radi i Opuzenac Ivan Popić.

Kako navodi Ujdur za DuList, zadovoljan je do danas napravljenim jer ima mnogo posla oko izrade samo jednog 3D modela.

-Obrađujemo prvu terasu, radit ćemo građevine i skladišta na obali uz Norin, a i amfiteatar treba napraviti. Najvjerojatnije je bio izvan bedema, a za njega imam skicu, no problem je geolokacija. Na modelu će biti i rimske galije uz obalu Norina, ispred Narone, najvjerojatnije su bili manji galijuni s plićim gazom u koje se je prekrcavala roba iz galija i dovozila u Naronu. Ovoj teoriji idu u prilog pronađeni veliki kameni blokovi na dijelu zvanom Soline, malo dalje od Opuzena, a prema ušću, koji su pronađeni iskopavanjem kanala – navodi Ujdur.

Na slikama koje nam je poslao predstavljeni su slijedeći sadržaji napravljeni u 3D fotrmatu na 3D modelu Narone:
1. snimak prikazuje sve što je do sada napraveljeno u 3D formatu
2. desna strana prve terase, od foruma i hrama do vrata na bedemu
3. ulica na desnoj strani, lijevo u nizu prva je riznica pa insule za patricije, lijevo su insule za plebejce
4. s lijeve strane insule za patricije, a s desne za plebejce, rekonstrukcije su pravljene prema nacrtima i ilustracijama
5.  lijeva strana insule za plebejce, u prizemlju su bili cehovi, trgovci, alkemičari, ugostitelji, pekari, keramičari itd.
6. desna strana od bedema prema forumu
7. insule uz bedem, manja građevina javni zahod za muškarce i žene
8. unutrašnjost 3D  modela javnog zahoda, rekonstrukcija je napravljena prema jednoj ilustraciji kako  su izgledali javni zahodi u antici.
9. insule za patricije, rekonstrukcije su napravljene prema nacrtima i ilustracijama
10. riznica, zatvor i administracija, prema Vitruviju su bili u blizini hrama i foruma, rekonstrukcija je napravljena po nacrtima

Pročitajte još

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist