Kultura

FOTO/JEDNA SASVIM NEOBIČNA ŠETNJA Dramska đirata upotpunila je Noć knjige

FOTO/JEDNA SASVIM NEOBIČNA ŠETNJA Dramska đirata upotpunila je Noć knjige

Ulica Cvijete Zuzorić jedina je ulica u staroj gradskoj jezgri koja nosi ime jedne žene. I to ne bilo koje žene, nego Cvijete koja je sama po sebi i mit, i stvarna osoba, i poezija – rekla je Matija Nenadić, informatorica Narodne knjižnice Grad na početku ‘Jedne sasvim neobične šetnje ponekom ulicom s ponekim pjesnikom i likom’ koja je počela upravo u toj ulici u sklopu Noći knjige u utorak.

– Inspiracija generacijama pjesnika i umjetnika svake vrste, Cvijeta Zuzorić rodila se 1552., ako ćemo vjerovati podacima. Živjela je u Gradu, potom joj je obitelj otišla u Anconu, i ponovno se vratila u Grad, udavši se za gospara Pescionija, plemića, koji je u Gradu bio firentinski konzul. Bavio se i trgovinom, ali je propao. Cvijeta, kakva je bila, nije ni čudno što se upravo u njenoj ulici nalazi znanstvena knjižnica. Ona je pripadala onom soju žena koje su cijenile poeziju, učenost i općenito u doba renesanse bilo je i onih koji su vjerovali da i žene trebaju njegovati taj ‘studias humanitas’ – kazala je.

Unatoč njenom statusu, od Zuzorić nije ostao niti jedan sastavak, podsjetila je Nenadić. Dubrovački pjesnik Luko Paljetak, koji je napisao njen imaginarni dnevnik pročitao ga je i početkom šetnje. Šetnja se nastavila ulicom Miha Pracata, jedinog dubrovačkog pučanina koji je dobio svoj spomenik, u dvorištu Kneževa dvora.

– Priču o gušterici svi znamo, a vjerojatno i onu o maramici Karla V. Miho je uspio probiti gusarsku opsadu i donijeti brodove pune žita. Karlo mu je htio dati počast i goleme svote novca, no on je tražio samo maramicu kao uspomenu na taj događaj – nastavila je.

– Nije maramica, bio je to ubrus za brijanje – ispravio ju je Luko Paljetak, čiji su stihovi u njegovoj vlastitoj izvedbi krasili i dio šetnje Stradunom.

Osim Paljetkovih, tu su se našla i djela drugih poznatih autora. Palmotićeva Gomnaida, koja se izvela pred njegovom ulicom, Držićev Skup i Gundulićev Osman samo su neka od djela koja su popratila povijesno-kulturnu điratu gradskim ulicama, a dramske izvedbe privukle su čak i turiste.

‘Jedna sasvim neobična šetnja ponekom ulicom s ponekim pjesnikom i likom’ dio je programa Noći knjige koja se održava povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao i Dana hrvatske knjige. Uslijedio joj je tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice Grad, ali i koncert i predstavljanje knjige ‘Glavom kroz zid’ slovenskog glazbenika i tekstopisca Zorana Predina.

Podsjetimo, tema ovogodišnje Noći knjige je ‘Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa’, a organizirali su je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

đg

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist