Grad

FOTO Je li to CSI u ‘Kocki mora’?

FOTO Je li to CSI u 'Kocki mora'?

Tko se to ‘vrti’ oko spomenika braniteljima? – zapitali smo se kad smo u šetnji Pilama naišli na otvorena vrata ‘Kocke mora’, a ispred njih na tri osobe s nekoliko crnih vreća.

U kombinezonima i s ‘kapama za tuširanje’ nekako su nam se u prvi mah učinili kao ekipa iz nekog CSI-a, s druge strane sumnjamo da su se namjerili u spomeniku otuširati? ‘Kocka mora’ ipak nije toliko ‘hi-tech’! Kako su nam objasnili iz Gradske uprave, ipak nije ništa ‘uzbudljivo’, već je riječ tek o redovitom održavanju instalacija unutar spomen obilježja.

Podsjetimo, nakon što su predstavnici četrnaest udruga 2004. godine odabrali rješenje autora Igora Franića za moderan i multimedijalan spomenik, od dana postavljanja u ljeto 2007. godine baš ga i ne prati sreća. Već se nebrojeno puta kvario, bio van stroja zbog kvara na programu ili klimatskim uređajima, ploče u podnožju su se više puta lomile, a ogledalo koje je njegov sastavni dio uglavnom služi za osobne potrebe popravljanja šminke ili odjeće prolaznica.

Na njemu se, kad je u punoj funkciji, prikazuju imena poginulih branitelja Dubrovnika, znakovlje borbenih jedinica koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju juga Hrvatske, kao i posljednje fotografije pokojnog dubrovačkog fotografa Pava Urbana.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist