Sport

FOTO/JAKA KONKURENCIJA Judoka Iva Oberan okitila se zlatom

FOTO/JAKA KONKURENCIJA Judoka Iva Oberan okitila se zlatom

Dva zlata za Francusku i Hrvatsku u konkurenciji judašica, te po jedno zlato za Belgiju, Ukrajinu i Rusiju u konkurenciji judaša prvog dana Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku koji je okupio 235 natjecatelja iz 25 država sa četiri kontinenta.

Joran Schildermans iz Belgije bio je najbolji u kategoriji do 60 kilograma. Ostvario je svoj najveći uspjeh. Sa četiri pobjede je stigao do zlata. U finalu je dobio pet godina mlađeg francuskog reprezenativca Samuela Waizeneggera, koji je osvojio svoju prvu medalju na Europskim seniorskim kupovima. Ukrajinac Bekirbek Morgoyey i Nizozemac Tibo Volleman su bili brončani. Morgoyey je stigao do svoje prve medalje na Europskom seniorskom kupu, a Volleman do četvrte (srebro i tri bronce).

U kategoriji do 66 kilograma najbolji je bio Ukrajinac Oleksandr Moisei, koji je u finalu dobio sunarodnjaka, Artema Falkivskyja. Obojica su po prvi put na pobjedničkom postolju Europskog seniorskog kupa kao i Mihail Morohojev iz Srbije koji je osvojio broncu, dok je drugom osvajaču brončane medalje (Biagio Stefanelli iz Italije) ovo četvrta medalja s Europskog seniorskog kupa (zlato i tri bronce).
U kategoriji do 73 kilograma najbolji je bio Rus Rusian Osmanov koji je do zlata stigao s pet pobjeda. U finalu je bio bolji od Andrea Gismondo iz Italije, brončanog s Europskog mlađe seniorskog prvenstva (U23). Broncu je osvojio Mislav Krček iz Hrvatske i Graf Melikov iz Rusije.

Kod judašica zlato je u kategoriji do 48 kilograma osvojila Ana Viktorija Puljiz iz Hrvatske, europska kadetska i juniorska doprvakinja. Srebro je pripalo Manon Urdiales iz Francuske, a broncu je izborila Priscilla Morand iz Mauricijusa, koja je bila treća na prvenstvu Afrike 2014. godine.

U kategoriji do 52 kilograma slavila je bivša europska prvakinja, osvajačica brojih medalja na najvećim svjetskim turnirima (Masters, Grad Prix), Francuskinja Bonna Penelope. Ona je u finalu dobila Tamaru Silvu iz Švicarske, dok su brončane bile Paz Kafri iz Izraela i Julie Kemmink iz Nizozemske.

U kategoriji do 57 kilograma slavila je Francuskinja Gaetane Deberdt. U finalu je dobila Lesley Koorn iz Nizozemske. Brončane su bile Myriam Blavier iz Belgije i Stephanie Walker iz Velike Britanije.

U kategoriji do 63 kilograma zlato za Ivu Oberan iz Hrvatske, koja je do svog najvećeg uspjeha stigla pobjedom protiv Adi Grossman iz Izraela, europskom doprvakinjom U23. Brončane su bile Romee Den Hartog iz Nizozemske i Zarja Tavčar iz Slovenije. Oberan je do zlata stigla sa četiri pobjede.

U nedjelju, 14. travnja, u Gospinom polju će se boriti judašice u kategorijama do 70, do 78 i preko 78 kilograma te judaši do 81, do 90, do 100 i preko 100 kilograma. Program počinje u 11 sati, a nakon završetka eliminacijskih borbi kreće finalni blok.

Tekst/Fotografije: Hrvatski judo savez

Pročitajte još

Košarkaši Dubrovnika Pjević i Pavlović pozvani u mlađu reprezentaciju

Dulist

POLUFINALE SUPERSPORT HMNL-A Square protiv Olmissuma

Dulist

SVI U GOSPINO POLJE Dubrovačke odbojkašice igraju drugu utakmicu za ulazak u Superligu

Dulist