Kultura

FOTO/IZLOŽBA U SPONZI Povijest Dubrovačke Republike u sigurnim rukama mladih restauratorica

FOTO/IZLOŽBA U SPONZI Povijest Dubrovačke Republike u sigurnim rukama mladih restauratorica

Izložba ‘Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu’ otvorena je u ponedjeljak u palači Sponza.

Riječ je o izložbi konzervatorsko-restauratorskih radova na dokumentima i drugom arhivskom gradivu iz Državnog arhiva u Dubrovniku iz razdoblja Dubrovačke Republike, točnije od 13. do 15. stoljeća. Autorice izložbe su Nataša Miloslavić i Gabrijela Savinović, magistrice restauracije papira i zaposlenice Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Izložba je nastala kao rezultat trogodišnje suradnje Hrvatskog restauratorskog zavoda, Državnog arhiva Dubrovnik i Društva prijatelja dubrovačke starine. U posljednje tri godine suradnje restaurirano je čak 209 dokumenata i 11 kodeksa.

– Za Natašu i mene, ova izložba je od velikog značenja jer smo ovom suradnjom dobile priliku za rad na vrijednoj arhivskoj građi. Ovo je među ostalim i jedan način zahvale institucijama koje su nam dale prilike da budemo dio lijepe priče – istaknula je jedna od autorica, Gabrijela Savinović.

Na jednostavan su način htjele prikazati sve faze radova te široj publici pokazati kako su dokumenti Dubrovačke Republike izgledali. Prilikom pripreme naišle su na zanimljive podatke kako su stari Dubrovčani još prije 700 godina, vodili brigu o zaštiti svoje baštine. Radilo se o brojnim primjerima preuvezivanja i prepisivanja oštećene baštine, a pazilo se i na vrstu materijala.

– Tada su Dubrovčani koristili najkvalitetniju vrstu papira i pergamenta koji je inače bio prerađivan u Dubrovniku. To su bili prvi primjeri parcijalne restauracije i preventivne zaštite kad to kao struka još nije ni postojalo. Upravo je to još jedan razlog kako bismo tradiciju zaštite baštine, koja traje 700 godina, nastavile i danas – rekla je Savinović koja smatra kako je ‘ovom suradnjom to i napravljeno’.

A suradnja na očuvanju arhivskog gradiva krenula je ‘spontano’…

– … u neformalnom razgovoru s gosparom Čizmićem, bivšim ravnateljem Arhiva, a izrasla je u jednu prelijepu priču u koju su se uključili mnogi, koja traje i kojoj svjedočite – istaknula je voditeljica projekta Sanja Serhatlić te voditeljica Odsjeka za papir Odsjeka za papir dubrovačkog Restauratorskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Ovo je godina Europske kulturne baštine, a jedan od glavnih postulata je ‘umjetnost dijeljenja’, naglasila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. Tajana Pleše.

– Veliki broj ljudi koji se okupio u palači Sponza pokazuje koliko smo uspjeli doprijeti do vas i pokazati vam koliko je baština, čiji ste vi izravni nasljednici, izuzetno važna u vašim životima – naglasila je Pleše i dodala kako je ‘lako biti na čelu kuće koja ima ovakve djelatnike’. Izložba je za Pleše odličan način kako bi se javnost mogla upoznati s problemima susreću djelatnici koji marljivo rade na čuvanju dokumenata i ‘potiho za vijeke vjekova čuvaju baštinu’.

Ovom se izložbom Državni arhiv u Dubrovniku želi što više otvoriti više prema javnosti. Dubrovački arhiv, prema riječima ravnateljice Nikoline Pozniak, još od razdoblja Dubrovačke Republike brine i pazi na svoje dokumente te ih s posebnom pažnjom predaje u ruke onima koji prave najbolje skrb za njih.

– Tako smo i našim kolegicama i Zavoda s punim povjerenjem predali dokumente na restauraciju – rekla je Pozniak.

Uz Arhiv, Društvo prijatelja dubrovačke starine pokazao se kao dobar suradnik u projektu. U ime Društva, gospodin Đuro Market istaknuo je kako želi da se ‘ovakvi projekti i ovakva suradnja i dalje nastavljaju’.

– Društvo je uvijek ispoljavalo volju da ovakvim projektima bude pri ruci, odnosno da pomogne. Moram također naglasiti kako i dalje, u budućnosti, stojimo i stat ćemo na raspolaganju – rekao je Market.

Gradu Dubrovniku ‘posebno je drago kad se ostvaruju projekti koji pokazuju kakva je moć suradnje, kreativne ili financijske, a koja iznjedri ovako vrijedan projekt’, istaknula je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić koja je i otvorila izložbu.

– Izložba posvećena dokumentima Dubrovačke Republike dosad je neviđena i utoliko jako zanimljiva – istaknula je Tepšić.

Izložbu možete pogledati svakog dana do 19 sati, a ostaje otvorena do 20. studenog 2018. godine.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist