Aktualno

FOTO / IZLOŽBA TRADICIJSKE OBUĆE Jesu li i vaše none nosile vunene bječve i nazuvke?

FOTO / IZLOŽBA TRADICIJSKE OBUĆE Jesu li i vaše none nosile vunene bječve i nazuvke?

Izložba ‘Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju’ autorice Barbare Margaretić iz fundusa Etnografskog muzeja otvorena je danas, 5. prosinca u žitnici ‘Rupe’.

Izložbom je predstavljen način obuvanja rasprostranjen u dubrovačkom kraju, od posljednjih desetljeća 19. do sredine 20. stoljeća, gdje se u svakidašnjim prilikama nosila troslojna obuća (vunene bječve, nazuvci i opanci), karakteristična za dinarsku kulturnu zonu, dok su za blagdanske i svečane prilike nošene pamučne bječve i plitke crvene ili zelene crevlje, izrađene od meke kože.

– Imamo li u vidu da su nazuvci svakodnevna obuća za prste i praktički potrošna roba, zapanjujuća je količina pažnje i energije koju su žene unosile u njihovu izradu, pletući i vezući sve te motive koji su činili ukras ispod oputa na opanku. Nazuvci stoga zorno svjedoče o kulturi obuvanja u našem kraju – kazala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Margaretić je naglasila kako se na terenu više ne može susresti ovaj tip obuvanja, a oni naprsci koji su se čuvali su u Domovinskom ratu su nažalost uništeni.

– Mi smo iz muzeja uzeli motive i ornamente i odnjeli ženama na teren kako bi ih pitali sjećaju li se na koji se način to nosilo. Drago mi je da smo uspjeli prezentirati jedan mali segment bogatstva fundusa Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja – istaknula je autorica.

Izložbu je otvorila Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala i svakako jedna od najpoznatijih čuvarica i promotorica narodne baštine dubrovačkog kraja, koja je naglasila značaj motiva ispletenih na nazuvcima za tumačenje onih na drugim dijelovima nošnje koji su se, pod različitim utjecajima, tijekom vremena izmijenili.

– Posebna je pažnja posvećena pletenim dijelovima obuće za prste – naprscima, koji se ističu brojnošću, tehnikom izradbe, ali i vrlo posebnim ornamentima, naglašenima upečatljivim koloritom. Naprsci su najvećim dijelom iz Dubrovačkog primorja, no kako bi se što bolje naglasile njihove sličnosti i razlike s obzirom na ukrasne motive i tehnike izradbe, izloženi su i primjerci koji su se nosili u Konavlima, te na otoku Mljetu –  objasnila je autorica izložbe dodavši kako je izložba otvorena upravo u razdoblju kad se svetkuju dani Svetog Nikole i Svete Lucije, a kad se tradicionalno darivalo u bječvama.

Autorica postava izložbe je kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, a suradnica na izložbi preparatorica za tekstil Dubrovačkih muzeja Marija Vraničić. Izložbu prati dvojezični hrvatsko-engleski katalog, a ostat će otvorena do 26. prosinca.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist