Kultura

FOTO Izložba ‘Oceani’ otvorena u Umjetničkoj galeriji

FOTO Izložba 'Oceani' otvorena u Umjetničkoj galeriji

‘Oceani. Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke’ naziv je međunarodne dvodijelne izložbe koja je u organizaciji TBA21-Academy otvorena u srijedu navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Izložba istražuje kulturne, političke, sociološke i biološke dimenzije oceana kroz multimedijalne instalacije, video radove, fotografije i skulpture sedamnaest umjetnika.

-Gajim posebnu vezu s Dubrovnikom, punu ljubavi i poštovanja, koja seže još iz 1992. godine. Ovom izložbom željeli smo Umjetničkoj galeriji vratiti značaj koji joj pripada. Temeljena je na onom što ocean danas jest: najveća životna snaga na planetu. Pokušali smo prikazati svijet iz perspektive oceana. Velika ljubav prema moru nas ujedinjuje jer nas ocean povezuje – izjavila je na svečanosti otvaranja predsjednica fondacije TBA21 Francesca von Habsburg.

-Većina izloženih djela nastalo je tijekom ekspedicije TBA21-Academy na južnom Pacifiku. Istraživanja oceana i utjecaja ljudskog djelovanja na ocean preobilčena su u umjetničkih djela – istaknula je kustosica izložbe Stefanie Hessler.

-Ovo je najveća izložba koja se u Dubrovniku otvara u 2018. godini i najvažnija izložba suvremene umjetnosti ove godine u Hrvatskoj. Okuplja umjetnike iz cijelog svijeta koji su na temu oceana, od ekologije mora do akvakulture, znanstvena istraživanja transponirali u umjetničke radove. Francesca von Habsburg sa svojom fondacijom ih je obuhvatila u jednu cjelinu. Ovakvih bi prvoklasnih događaja u Dubrovniku trebalo biti što više – rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

-Dubrovnik zaslužuje ovako velike i značajne projekte. Izložba sa svjetskim umjetnicima skreće pozornost na zaštitu mora, a mi smo ponosni što je naše more čisto. Zahvalni smo fondaciji Francesce von Habsburg koja je zaslužna ne samo za ovu izložbu, već i puno toga drugog na otoku Lopudu, od predivnog paviljona do obnovljenog samostana Gospe od Špilice – izjavila je zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Inače, uoči otvaranja u Umjetničkoj galeriji održan je i simpozij ‘Povratak moru’.

Drugi dio izložbe, koja je prethodno održana u Austriji i Francuskoj, bit će otvoren u petak 6. srpnja u Franjevačkom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2018. godine.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist