Kultura

FOTO Izložba ‘Oceani’ otvorena u Umjetničkoj galeriji

‘Oceani. Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke’ naziv je međunarodne dvodijelne izložbe koja je u organizaciji TBA21-Academy otvorena u srijedu navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Izložba istražuje kulturne, političke, sociološke i biološke dimenzije oceana kroz multimedijalne instalacije, video radove, fotografije i skulpture sedamnaest umjetnika.

-Gajim posebnu vezu s Dubrovnikom, punu ljubavi i poštovanja, koja seže još iz 1992. godine. Ovom izložbom željeli smo Umjetničkoj galeriji vratiti značaj koji joj pripada. Temeljena je na onom što ocean danas jest: najveća životna snaga na planetu. Pokušali smo prikazati svijet iz perspektive oceana. Velika ljubav prema moru nas ujedinjuje jer nas ocean povezuje – izjavila je na svečanosti otvaranja predsjednica fondacije TBA21 Francesca von Habsburg.

-Većina izloženih djela nastalo je tijekom ekspedicije TBA21-Academy na južnom Pacifiku. Istraživanja oceana i utjecaja ljudskog djelovanja na ocean preobilčena su u umjetničkih djela – istaknula je kustosica izložbe Stefanie Hessler.

-Ovo je najveća izložba koja se u Dubrovniku otvara u 2018. godini i najvažnija izložba suvremene umjetnosti ove godine u Hrvatskoj. Okuplja umjetnike iz cijelog svijeta koji su na temu oceana, od ekologije mora do akvakulture, znanstvena istraživanja transponirali u umjetničke radove. Francesca von Habsburg sa svojom fondacijom ih je obuhvatila u jednu cjelinu. Ovakvih bi prvoklasnih događaja u Dubrovniku trebalo biti što više – rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

-Dubrovnik zaslužuje ovako velike i značajne projekte. Izložba sa svjetskim umjetnicima skreće pozornost na zaštitu mora, a mi smo ponosni što je naše more čisto. Zahvalni smo fondaciji Francesce von Habsburg koja je zaslužna ne samo za ovu izložbu, već i puno toga drugog na otoku Lopudu, od predivnog paviljona do obnovljenog samostana Gospe od Špilice – izjavila je zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Inače, uoči otvaranja u Umjetničkoj galeriji održan je i simpozij ‘Povratak moru’.

Drugi dio izložbe, koja je prethodno održana u Austriji i Francuskoj, bit će otvoren u petak 6. srpnja u Franjevačkom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2018. godine.

Pročitajte još

DUBROVAČKI MUZEJI U OGULINU Zlatno libro predstavljeno u Ivaninoj kući bajke

Dulist

NIKŠA MATIĆ Težimo postati mjesto u kojem će svaki posjetitelj osjetiti život Držićevog Dubrovnika

Andrea Falkoni Račić

POSVEĆENE PRIJATELJIMA, LJUBAVIMA Predstavljena zbirka pjesama ‘PoSvete’ Voja Šindolića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija