Kultura

FOTO: Izložba memorijalnih kuća u Toskani

FOTO: Izložba memorijalnih kuća u Toskani

Izložba akvarela memorijalnih kuća u Toskani slikara i arhitekta Massima Tosija otvorena je ove subote u Domu Marina Držića.

– Povijesne kuće toskanskog područja u akvarelima Massima Tosija pokazuju iznimnu osjetljivost autora u potrazi za izrazima važnosti njihovih nekadašnjih stanovnika kao i potrebe očuvanja fizičkih tragova toga boravka. Uz izrazite napore talijanske strukovne udruge Case della memoria na očuvanju te vrste arhitekture i pronalaska odgovarajuće, današnje namjene, znakovi svojih veličajnih obitavalaca tim su prepoznatljiviji. Tako obilježene kuće odavaju, kao svojevrsni portreti svojih znamenitih stanara, materijalizirane otiske njihovih navika i tragova njihovih dragocjenih djela – istaknula je u katalogu izložbe Vesna Delić Gozze.

– Slikar Massimo Tosi svojim akvarelima motivski je vjeran baštinik dragocjene arhitekture na talijanskom tlu, a slikarskim osobinama, uz preciznost zabilježbe arhitekstonskih detalja svake pojedine građevine, dostiže poetizaciju koja se kvalitetom može mjeriti sa slavnim radovima svojih stanovnika koji su pridonijeli značenju arhitekstonskog sklopa i pretvorili je u nezaobilazna odredišta ciljanih posjeta – zaključila je.

Uz Vesnu Delić Gozze na otvaranju su govorili i gosti iz Italije. A tko je sve bio na izložbi pogledajte u našoj fotogaleriji. 

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist