Natrag
18.2.2019 17:35

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO: Izložba memorijalnih kuća u Toskani

22.12.2012 @ 13:46 Ana Prohaska Kultura
10;10

Podijelite:

Izložba akvarela memorijalnih kuća u Toskani slikara i arhitekta Massima Tosija otvorena je ove subote u Domu Marina Držića.

– Povijesne kuće toskanskog područja u akvarelima Massima Tosija pokazuju iznimnu osjetljivost autora u potrazi za izrazima važnosti njihovih nekadašnjih stanovnika kao i potrebe očuvanja fizičkih tragova toga boravka. Uz izrazite napore talijanske strukovne udruge Case della memoria na očuvanju te vrste arhitekture i pronalaska odgovarajuće, današnje namjene, znakovi svojih veličajnih obitavalaca tim su prepoznatljiviji. Tako obilježene kuće odavaju, kao svojevrsni portreti svojih znamenitih stanara, materijalizirane otiske njihovih navika i tragova njihovih dragocjenih djela – istaknula je u katalogu izložbe Vesna Delić Gozze.

– Slikar Massimo Tosi svojim akvarelima motivski je vjeran baštinik dragocjene arhitekture na talijanskom tlu, a slikarskim osobinama, uz preciznost zabilježbe arhitekstonskih detalja svake pojedine građevine, dostiže poetizaciju koja se kvalitetom može mjeriti sa slavnim radovima svojih stanovnika koji su pridonijeli značenju arhitekstonskog sklopa i pretvorili je u nezaobilazna odredišta ciljanih posjeta – zaključila je.

Uz Vesnu Delić Gozze na otvaranju su govorili i gosti iz Italije. A tko je sve bio na izložbi pogledajte u našoj fotogaleriji. 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana