Kultura

FOTO / IZLOŽBA IVA PERVANA ‘Biokovsko cviće’ u očima majstora fotografije

FOTO / IZLOŽBA IVA PERVANA 'Biokovsko cviće' u očima majstora fotografije

Često me tjeraju da govorim, nije mi dosta što sam se morao ventrati po Biokovu i tražit’ ovo cvijeće – kroz smijeh je rekao priznati hrvatski fotograf Ivo Pervan u petak na otvorenju izložbe vlastitih fotografija pod nazivom ‘Cvit Adriona’.

Otvorenjem ove izložbe započeo je prigodan program Dubrovačkih muzeja povodom Međunarodnog dana muzeja. Broji 29 fotografija koje prikazuju fascinantne oblike pojedinih dijelova ‘biokovskog cvića’. Autor Ivo Pervan, i sam s korijenima duboko u biokovskom kraju, svojim odabirom fotografija odražava i simboličnu povezanost s Biokovom, kako fizičku tako i umjetničku.

-Već dugi niz godina govorim o vođenju nove vrste turizma. Ovo je većinom endemsko cvijeće koje uspijeva na našem području. Smatram kako bi dosta ljudi koji imaju fotoaparate i kriju ljubav i potrebu prema cvijeću, zasigurno došli upravo ovdje snimati – istaknuo je Pervan koji se penjao na 1760 metara nadmorske visine kako bi zabilježio posebne trenutke i spomenuto endemsko cvijeće.

Pavica Vilać, ravnateljica Dubrovačkih muzeja rekla je kako se dubrovačkoj publici htjelo s jedne strane  približiti bogatstvo prirode koje skriva Biokovo…

– … a s druge strane smo htjeli prikazati fotografsku umjetnost majstora i zaljubljenika fotografije Iva Pervana. Ova izložba predstavlja senzibiliziranje društva za očuvanje prirode i bio raznolikosti. A sve na dobrobit čovjeka – rekla je Vilać.

Izložba je koncipirana na način tako da s jedne strane možete pogledati fotografije Biokova, ove surove, ali i gostoljubive planine. S druge strane, dodatno zanimanje stvaraju makro fotografije bilja i cvijeća koje pršti životom u različitim oblicima.

Izložbu, u čijem se imenu krije najstariji naziv za Biokovo, organizirana je suradnjom Javne ustanove ‘Park prirode Biokovo’ i Dubrovačkih muzeja povodom 35. obljetnice proglašenja planine Biokovo parkom prirode (1981.). Izložba je prošle godine gostovala u Muzeju Mimara u Zagrebu, a dubrovačka će je publika moći pogledati do 18. lipnja.

Program se nastavlja predavanjem o tradicijskom nakitu dubrovačkog kraja te prezentacijom izrade konavoske puce.

mp

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist